December – och fyra hemmamatcher för Jämtland

Uppkast igen i SBL. Onsdagsmatchen mellan Jämtland och Köping är starten på ett intensivt matchande i december.

Då har vi nått fram till december – årets i särklass bästa månad för Bloggen. Inget slår denna tid, med vinter, snö, advent, jul… och basket i massor.

Ja, inte för alla. ÖB och Jämtland U har fått ett märkligt spelprogram med bara en (!) match fram till i mitten av januari (ÖB-Luleå Stars, 16 december).

Som spelare och ledare skulle vi faktiskt misströsta en aning över detta faktum. För oss har december alltid varit en ypperlig basketmånad.

Nåväl. För Jämtland Basket blir det i alla fall bra med matcher – totalt sex.

Ons 5 dec: Jämtland-Köping.

Tis 11 dec: Nässjö-Jämtland.

Lör 15 dec: Jämtland-Uppsala (20.04).

Lör 22 dec: Jämtland-Södertälje (20.34, TV-match).

Fre 28 dec: Jämtland-Umeå (20.04).

Sön 30 dec: Wetterbygden-Jämtland.

Fyra av matcherna går hemma i nya Sporthallen. Det är inget som Jämtlandsledningen protesterar mot.

– December brukar vara den bästa publikmånaden för oss så vi är jättenöjda att vi får fyra hemmamatcher, säger Peter Johansson.

Klubben jobbar för högtryck för att förbereda för matcherna. Planen är att särskilja de fyra matcherna när det gäller målgrupper. De tre första handlar bland annat om att erbjuda olika typer av julbord gentemot samarbetspartners, företag och stödmedlemmar.

Mötet med Umeå har en annan inriktning.

– Där vill vi ha in hemvändare, som är hemma i Jämtland på besök. Vi har ett särskilt program just för den matchen, säger ”Pecka”, som förstås är mycket nöjd med att publiksnittet har ökat från i fjol.

Jämtland har just nu en snittsiffra på 1 362 åskådare per match. Bara Luleå drar mer publik.

– Vi får bra respons på våra matcher och vårt arrangemang. Den sportsliga förbättringen är förstås också en anledning till att vi har fler åskådare. Det gör att vi har en helt annan efterfrågan, menar Jämtlands klubbdirektör.

Ändå finns det mer att göra.

– Fortfarande är det många som inte varit in i (nya) Sporthallen. Vi försöker förklara att allt inte handlar om basket utan att det även går att komma dit och träffa andra människor och samtidigt bygga ett nätverk.

– Vi tror att bara om vi får dem att komma in i hallen så blir det en vana.

”Pecka” betonar gärna Before Basket. Det är Jämtlands mångåriga satsning på sociala träffar före matcherna. Konceptet är fika, mat (julbord) och samvaro några timmar innan uppkast. Dessutom besök av Jämtlands headcoach som får berätta om sina tankar innan matchen.

Iden, som Mikael Bernervall och Daniel Fälldin kläckte för många år sedan, har blivit en formidabel succe. Inte konstigt egentligen eftersom iden har så många plussidor.

Basketfamiljen blir större, klubbkänslan stärks, den sociala faktorn hjälper till att skapa nya band och får åskådarna att trivas. En sidoeffekt är att basketkunskapen ökar hos de närvarande.

Onsdagsmatchen mot Köping är den första i SBL efter EM-kvaluppehållet. Match mitt i veckan är ovanligt i SBL och inte minst för Jämtland Basket. Faktum är att vi inte minns om klubben någonsin spelat på en onsdag tidigare.

Förra årets hemvändarmatch mot Umeå drog publikrekord. Runt 1 600 åskådare.

Publicerat av

Hans Andersson