Mäktigt styrkebesked

Teyvon Myers hade uppförsbacke i början, men jobbade sig in i matchen och slutade på 14 poäng, 5 returer och 6 steals på sina 20 minuter.

95-61 mot Köping är ett kraftfullt besked att Jämtland inte har tappat fart eller riktning efter förlusten i Luleå.

”Jo, men det handlar ändå om en nykomling”. Då ska man vinna”, säger nog vissa.

Ursäkta, men på det örat vill inte Bloggen riktigt lyssna.

Köping är en riktigt bra nykomling, med ett djup och en spets som vi sällan ser hos nya lag i SBL. Man kom till match med två raka segrar. Man har besegrat Luleå i höst och har en av ligans bästa guards i spelkloke poängspelaren Aleksa Solevic. Dessutom ett storväxt lag som tar mängder av returer.

Att då vinna med hela 34 poäng – det är sannerligen ett mäktigt styrkekvitto.

Eller som Niklas Larsson och ”Jotti” Nikolaidis sa efteråt:

– Jämtland körde över oss, de sprang sönder oss.

Panagiotis Nikolaidis var mycket besviken med sitt lag.

Ärligt talat trodde vi på en mycket svårare match än så här. Frågan är varför Jämtland så enkelt kunde springa ifrån med nästan 35 poäng?

Larsson var nog nära sanningen när han sa att ”vi vet att Jämtland vill springa”.

Det lag som inte ”springer med” eller klarar av att bromsa tempot får det väldigt svårt mot dagens Jämtland.

Misslyckas man dessutom med skyttet skapar man automatiskt kontringslägen för Gehrkes manskap. Kontringslägen som man älskar när man har så mycket spring i benen.

Exakt så blev det denna onsdagskväll.

Här är några fler reflexioner från årets 11:e seger:

1. Torbjörn Gehrke har lyckats perfekt med sitt lagbygge. Hans plan, att rekrytera en helt ny förstafemman och vässa den så mycket det går och samtidigt forma hela spelet runt speed, snabba avslut och individuell frihet (nåja) har blivit en succe. Jämtland spelar basket på ett sätt som vi ALDRIG tidigare skådat i nya Sporthallen.

95 poäng i snitt är en fantastisk siffra. 11-5 i matchkvot är klubbrekord, liksom 8 segrar på de 10 senaste. Gehrkes lag har en uppsida som saknar motstycke i klubbens historia.

2. Publiken har köpt denna fartfyllda och anfallsfokuserade spelstil. Nästan 1 500 åskådare mot Köping och ett snitt på mycket fina 1 376 åskådare. Konceptet med ett starkt och publikvänligt lag och ett matcharrangemang av högsta klass är tydligen en mäktig framgångsfaktor.

3. Åh, vad vi gillar hur RT Guinn spelar basket just nu. Osjälviskt, kontrollerat och lagorienterat på alla plan. 37-åringen blir bara bättre och bättre. Vi anade att han skulle behöva en startsträcka för att anpassa sig till svensk basket – och så var det. Nu sitter tajmingen där. Tempot i snabba förflyttningar är klart bättre och då börjar bomberna träffa rätt i korgen. Nära 47 procent i snitt på treorna och en totalinsats som imponerar.

Lagkaptenen leder sina trupper på ett föredömligt sätt.

4. Guardtrion Rönnqvist, Myers och Hansson har hittat rytmen och samarbetet och synkroniserar sitt spel på ett allt bättre sätt. Att de är olika som spelare är bara en fördel. Det gör Jämtlands bakplan mer oförutsägbar och mer effektiv. Mot Köping väljer vi att hylla trions försvar mer än något annat. Så disciplinerat och så tufft. Solevic kom ingenstans. Hatten av!

5. Shonganya is back! Jämtlands stjärncenter såg stundtals otajmad ut och brände ett antal öppna lägen, men vad gör väl det. Huvudsaken är att nr 99 kan spela sina 20-25 minuter. Hans närvaro, hans returkraft och skottblockförmåga är ovärderliga egenskaper. 14 returer i går säger det mesta.

Straffskyttet fungerade inte, men den skönhetsfläcken kan vi köpa när det i gengäld blev 14 returer och 5 assists. Evariste Shonganya är tillbaka – det är det viktigaste.

6. Assistspelet är en viktig faktor bakom Jämtlands starka säsongsstart. RT Guinn tog upp det på presskonferensen. Han pekade på det viktiga i att ”dela bollen”. Vi instämmer till fullo. Faktum är att Bloggen vill lyfta fram passningsspelet som ett av de största bevisen för ett framgångsrikt lag. Många assists är ett tecken på något mer: att man spelar som ett lag, att man har bolltempo, att man inte enbart söker egna avslut och att det finns basket-IQ hos spelarna. Jämtland toppar assistligan med nära 20 assists per match. Att vinna den kategorin kan betyda mycket i det långa loppet.

Gustav Hansson är kvalitet rakt igenom. Hans tvåvägsegenskaper är så värdefulla i en bakplan som i övrigt är mer offensivt inriktad.

Torbjörn Gehrke känns just nu som en tung kandidat till titeln som årets coach. 51-åringen har gjort ett fantastiskt jobb med att bygga om ett lag som tappade sju av de åtta första spelarna i roteringen.

Köping har precis tvingats till sin första time out i matchen och delar av Jämtlandsbänken reser sig upp för att peppa sina lagkompisar.

Adam Rönnqvist symboliserar årets Jämtland. Fartfylld, utmanande och med ett enkelt och okomplicerat anfallsspel.

Publicerat av

Hans Andersson