Betygen på Jämtland Basket

21 matcher är spelade av grundserien. 2018 är snart slut. Då sätter vi ned foten och betygsätter Jämtland Basket.

Med kvoten 13-8 kan det inte bli några himlastormande siffror. Inte mot bakgrund av det på papperet starka lag som Torbjörn Gehrke ställt på fötter.

Betygsnumreringen är 1-5, enligt det klassiska skolbetygen från 1970-talet:

Jämtland som lag: 3,5. Lovande start, svagare avslutning. Tre förluster på fem senaste lovar inte gott. Visst är årets SBL väldigt jämn, med två nykomlingar som håller bra klass, men det märks att Gehrkes blandning är tunnare än i fjol. Laget är alltför beroende av vissa spelare och när till exempel Shonganya tappat så mycket – påverkar det hela laget. Hans fysiska status kommer att avgöra fortsättningen. Idealet vore att komplettera truppen med en stark fyr-femma, som kan avlasta Guinn och Shonganya. Den offensiva returtagningen behöver bli bättre. Jämtland är tredje sämst där. Ett forwardskomplement är dock inte aktuellt just nu. Enligt uppgift finns det inte ekonomiskt svängrum för det.

Adam Rönnqvist – 3,5. 15 poäng och 3,9 assists. Snittar 28 minuter per match. Hans insats speglar hela laget. Väldigt bra och dominant i början, men i de senaste matcherna har färgen falnat. Orsaken? Förmodligen att hela laget tappat i slagstyrka. Men även att motståndarfokus alltmer blivit att stoppa Rönnqvist. Vi tror också att en del beror på Gehrkes coachning. Visst finns det fördelar med att – som i flera av de senaste matcherna – starta Rönnqvist från bänken, men nackdelarna är fler. Därför säger vi så här: gör det enkelt: ge nycklarna till 28-åringen från start. Låt honom gasa från början och sätta nivån i matcherna. En landslagsman ska inte börja matcher på bänken. Klart slut.

Lovande start – men vi tror att det finns minst en växel till hos BKV-spelaren.

Teyvon Myers – 3,5. 15,3 poäng och 3,5 assists. En friskus på alla sätt och en spelare som gör skillnad. Svajig i början, men mot slutet är det han som klivit fram. Som växt. Som tagit ansvar. Som öppnat upp motståndarlagen med sin speed och sitt attackspel. Som också har förbättrat sin defensiv. Det bästa är att det finns ännu mer att få här.

Kreativ och atletisk. Snabb och energisk. Meyers har många verktyg i sin låda.

Gustav Hansson – 3,5. 7,2 poäng och 2,4 assists. Stabil och pålitlig. Endast 0,6 turnovers i snitt. Gör sin bästa säsong i karriären. Vet att hans roll är att sätta tempo och spela försvar. Mycket nyttig i båda riktningarna. Ibland önskar man se ännu fler avslut från hans händer; skottet finns ju där. Förresten: se till att förlänga kontraktet med Gustav! Det här är en spelare man ska bygga ett framtidslag runt.

Trygg och samtidigt speedig.

Nicholas Paulos – 3,5. 11,5 poäng och 4 returer. 41 procent på treorna. Snittar 26 minuter. Slitstark och spelar alltid med stor energi och rörelse. Oerhört nyttig och pålitlig och en fantastisk lagspelare. Precis som med Myers tror vi bestämt att det finns ännu mer att hämta här. NP kan bli kokhet i perioder – och det visar att det finns en uppsida som vi vill se mer av.

Får högt betyg.

Daniel Johansson – 3,0. 4,1 poäng och 3,5 returer. Får 16 minuter i snitt och har ökat sin betydelse för laget. Insatsen mot Umeå senast visar vilken nivå 20-åringen har. När han börjar ta för sig på allvar kommer Jämtland att ha en spelare som faktiskt kan göra skillnad. Mot alla lag. Utmaningen för Daniel är att inte invänta passningar där han står på vingen utan bli ännu mer aktiv för att påverka spelet. Alltså lite mer som Paulos spelar.

Det finns en stor uppsida hos den här spelaren.

Oliver Gehrke – 3,0. Snittar hela 21 minuter, vilket kan kännas lite väl mycket för en 18-åring. Anledningen är bland annat att den tunna roteringen på position 4 och 5, men också att Oliver har varit så pass bra. Skjuter 9 poäng i snitt och har varit stabil i sitt spel.

Mogen och pålitlig. Har gjort ett starkt intryck.

RT Guinn – 3,5. 13,4 poäng och 5,7 returer samt 43 procent på treorna. Stabil utan att vara den där stjärnan som vi hade trott på försäsongen. Vill hellre skjuta treor än kliva in och ta för sig i tresekunders. Därmed tappar laget en dimension som vi hade hoppats på. RT gör mycket nytta på annat sätt, men det känns som att han skulle kunna påverka spelet ännu mer. Avslutade 2018 med en svag match mot Wetterbygden. Bara fyra poäng och en avgörande skottmiss från nära håll i slutsekunderna. I dag såg han tyvärr ut att vara 37 år även i spelet.

En urkraft på många sätt, men vi hade hoppats på lite mer offensiv styrka.

Evariste Shonganya – 3,5. 16,8 poäng och 11,1 returer är imponerande, men trenden är negativ. Ryggskadan som stoppade spel borta mot Luleå verkar påverka honom fortfarande. Eftersom fysiken är hans viktigaste vapen har det här hämmat honom betydligt. Var MVP-mässig i början. Nu är han en ”normal” spelare. Shonganyas fysiska status kommer att avgöra hur långt som Jämtland når i vår.

Ryggen är det stora frågetecknet hos Jämtlands kanske största nyckelspelare. Kommer den att bli helt bra i rimlig tid?

Alexander Yemane – 2,5. Nyförvärvet från Luleå BG har fått åtta minuters speltid i snitt. Det har gett 3+1 på 15 matcher. Håller på att växa in i SBL-kostymen – helt enligt planen.

Har klarat övergången från division 1 på ett bra sätt.

Adam Johansson – 2,0. Snittar sex minuter och har fått spela nio matcher. Torbjörn Gehrke matchar sin 18-årige guard på ett klokt sätt. Någon minut här och där och mer tid när det är läge. Har vuxit på sig rent fysiskt och även börjat hitta tempo och försvarsspel som håller på liganivå.

Har fått spela sex minuter i snitt och är 100-procentig (!) på de få treor han skjutit.

John Pålsson – för lite speltid för att bedömas. Bara två matcher hittills – bland annat på grund av trassel med skador.

Två matcher hittills.

Torbjörn Gehrke – 3,5. Gjorde ett hästjobb i somras, när han slet som ett djur för att bygga upp ett nytt lag. Sju spelare försvann och Gehrkes taktik var att ersätta dessa med fem riktiga spetsar samt en roteringsspelare i form av Yemane. Har hittat klart bra nyförvärv och 13 segrar på 21 matcher är riktigt positivt. Har förändrat spelsätt; från lite långsamt och uppställd basket till fart och fläkt och tidiga avslut. Delvis beroende på att Gehrke saknar en klassisk PG som Prostran. Med två ”vinthundar” som Rönnqvist och Myers går det inte att spela långsamt och kontrollerat. Fjolårets snitt på 81 poäng har höjts till hela 94. Har säkert lidit mycket av att parhästen Zeljko Brlek inte längre finns vid hans sida. Gör sin femte och kanske sista säsong i Jämtland – om inte klubben kan hitta en lösning inom någon månad. Det handlar enligt uppgift om ett jobb på närmare håll för hustrun Catharina.

Är säkert INTE nöjd med 13-8 och inte med den svajiga avslutningen på 2018. Men kanske har förlusten av Zeljko Brlek trots allt påverkat mer än vad man vill tillstå.

Publicerat av

Hans Andersson