Så här börjar 2019

Jämtland inleder 2019 med sex matcher i januari.

Nyårsafton. Bara timmar kvar tills dess att vi vänder blad.

Bloggen har tittat fram mot starten av 2019. Mot hur den viktiga januarimånaden ser ut för Jämtlands tre elitlag.

Tyvärr har årets första månad tappat i betydelse i vissa serier. ÖB och Jämtland U spelar bara tre (!) matcher tillsammans, vilket självklart är skräp.

Det liknar faktiskt damligan som är ett totalfiasko vad gäller antalet matcher. När ska de ansvariga inse att det är genom matcher som spelare och ledare utvecklas?

Jämtland A:

Sex matcher. Två hemma och fyra borta. En skön rytm med matcher. Men också en skön utmaning och ett intressant ”stresstest”.

Hur reagerar spelare och ledare på ”floppen” mot Wetterbygden?

Kan man reparera de små hål man fick i den matchen och även de skavanker man ådrog sig i matcherna mot Nässjö och Södertälje?

Torbjörn Gehrke och hans spelare vet vad man kan när allt fungerar. Nu gäller det att hitta den knappen – och hålla den intryckt i längre perioder i matcherna.

Vi tippar (tyvärr) på blott två segrar och hela fyra förluster. Men det viktiga är kanske ändå att Evariste Shonganya blir återställd i sin rygg. Då kan vi se fram mot februari och framåt.

Sön 6 jan: Borås b, 19.34 (Cmore).

Fre 11 jan: Norrköping b, 19.04.

Tis 15 jan: Luleå h, 19.04.

Tis 22 jan: Köping b, 19.04.

Lör 26 jan: Nässjö h, 20.04.

Tis 29 jan: Uppsala b, 19.04.

ÖB dam:

Ligger tvåa efter ett obesegrat Luleå BG. Matchkvoten är 9-2. Har bara två matcher i januari, båda hemma. Mot sexan Västerås och femman Alvik. Rimligtvis bör det bli seger i båda.

Kanske har då Elena Popkey – som är tillbaka i Jämtland på onsdag efter julfirande hemma i USA – hela truppen hel och frisk. Hanna Glantz och Sanna Edström kan vara redo för spel mot Västerås.

Sön 13 jan: Västerås h, 13.15.

Sön 27 jan: Alvik h, 15.00.

Bara två matcher i januari är alldeles för lite för Olivia Lindgren och hennes ÖB.

Jämtland U:

Bara en match i både december och januari är förstås är bedrövligt. Hur ska unga spelare kunna motiveras och utvecklas när de får spela så få matcher?

Sedan återstår bara fem matcher. Tre i februari och två i mars.

Här behövs en genomlysning och ett åtgärdspaket. Division 1 är ju en talangserie, där framtidens ligaspelare ska härdas – då duger det inte med så här få matcher.

Sön 13 jan: Lidingö h, 16.00.

John Pålsson och hans Jämtland U behöver fler matcher.

Publicerat av

Hans Andersson