Läget i Jämtland Basket

Inte speciellt muntra miner i dagens Jämtland Basket.

Det var dagen efter beskedet om skadan på Evariste Shonganya. Bloggen gjorde ett besök på Jämtland Baskets tisdagsträning och det var förstås inga muntra miner.

Ganska tystlåtet överlag. Inte många leenden. Inte ens Teyvon Myers sprudlade som vanligt.

Den ende som bjöd på något hurtfriskt var Sune Petterson, team managern.

Förlusterna mot Wetterbygden (den ack så onödiga) och Borås har satt ned humöret. Liksom skadan på Shonganya.

Om Jämtlandscentern var där på träningen?

– Nä, jag tror inte att han kommer hit i dag, förklarade Pettersson.

Shonganya har 4,5 veckor framför sig där han måste ha gips på handen. Redan nästa vecka väntar en ny röntgen för att kolla så att läkningen går bra.

Om allt ser fint ut då kommer gipset att tas av 4-8 februari.

– Sedan blir det rehab innan han kan spela, berättar Torbjörn Gehrke.

Skulle allt gå enligt plan kommer Shonganya att vara tillbaka i spel tidigast till matchen mot Södertälje, 15 februari. Då har det gått 39 dagar, alltså nästan sex veckor.

Det är ungefär samma bortovaro som Jaan Puidet hade 2015/16, då han drabbades av samma skada; en fraktur på ett ben vid ena knogen mot ett av fingrarna.

Bakom kulisserna jobbar herrar Wagenius, Westin, ”Pecka” Johansson och de övriga hårt med att parera smällen. I kväll hålls ett första möte där man ska dryfta frågan om ersättare. Ett antal utländska namn finns redan på bordet. Säkert väldigt kompetenta, men…

… ja, Gehrke verkar fortfarande villrådig. Han är osäker på om det är rätt att slå till direkt. Alternativet är att vänta och få ett bättre beslutsunderlag.

Anledningen: Jämtlandscoachen tror att slutspelsplatsen redan är klar. Att man inte behöver stressa fram en ersättare för att vinna några extra matcher som i slutändan kanske inte kommer att betyda något för slutplaceringen.

Inget fel att tänka så och vi förstår Gehrkes resonemang, men vi tänker på ett annat sätt.

Vi tror att det i ett kort perspektiv vore fel både mot laget och mot publiken att dröja med en ersättare.

Att vänta in ”bättre tider” kan ibland vara rätt, men det kan också gå käpprätt åt fel håll. Det är till exempel inte alls säkert att det finns fler och bättre spelare på marknaden om två eller tre veckor.

Dessutom: att matcha vecka ut och vecka in mot tuffa motståndare utan sin bäste spelare är snudd på självmord. Och ett svek mot de spelare som är kvar.

För att inte tala om svek mot den publik som just nu är Sveriges näst största efter Luleå. De vill förstås se ett hemmalag som kan matcha upp mot Nässjö, Norrköping och de övriga.

Det är lätt att erövra publikens hjärtan, men det kan gå lika snabbt att förlora åskådare.

Tänk dessutom på att Jämtland redan INNAN skadan hade ligans tunnaste trupp.

Nu har Gehrke bara nio (!) friska spelare kvar. Man har alltså inte ens en hel bänk.

Att ta ett snabbt beslut handlar inte bara om att få in en fullgod ersättare till Shonganya. Lika viktigt är att få in en stor kropp till. Både på träning och match.

Just nu blir även träningarna lidande av den tunna truppen. John Pålsson är fortfarande ryggskadad, Johan Petersen är inte tillbaka förrän kanske nästa vecka, medan Oskar Alm är borta resten av säsongen.

I det här läget är det superviktigt att få in fler spelare som kan göra träningarna konkurrenskraftiga.

Varför inte lyfta upp Max Tandberg Wall i Träningstruppen?

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *