19:04: Norrköping-Jämtland

Tre spelare som kommer att få ett ökat ansvar den närmaste veckan är Gustav Hansson, Alexander Yemane och Daniel Johansson.

Jämtland reser till Östergötland och Stadium Arena för en match där ”mirakler” behöver ske.

Utan Evariste Shonganya blir Jämtland, enligt Bloggen, ett ytterst medelmåttigt ligalag. Utan en center och med en rotering som är smalast i SBL.

Nu krävs överdåd av de spelare som är kvar och av Torbjörn Gehrke. Man måste hitta ett spelsätt som gömmer undan bristen på en riktig center. Det handlar förstås om att spela smått, springa mer än motståndaren, skjuta treor bättre, attackera från alla håll och undvika att dra på sig fouls.

Så gjorde man i 38 minuter borta mot Luleå – och var nära att skrälla. Kvalitet finns alltså för att spela på det här sättet.

Går det att upprepa?

Ja, det måste gå att upprepa om inte den närmaste veckan/tiodagarsperioden ska bli extremt jobbig.

Norrköping b, Luleå h och Köping b är tre matcher som mycket väl kan komma att spelas utan en ersättare till Shonganya. Bloggen ryser över den situationen.

Samtidigt undrar vi återigen hur Jämtlandsledningen vågade satsa som man gjorde i somras. Att bygga med spets och kvalitet är klokt, men att göra det utan att samtidigt ha en ”fallskärm” eller gardering för skador är inte klokt.

En rotering på åtta spelare plus 19-årige debutanten Alexander Yemane och 18-årige Adam Johansson är oerhört vågat. Speciellt i en liga med hela 36 matcher i grundserien. Då krävs det en pålitlig bredd.

Nu kommer rekylen och lita på att den känns.

Finns det något som herrar ”Pecka” Johansson, Erik Westin och de övriga kan lära sig av Shonganyas skada?

Självklart. Lärdomen är att det borde gå att bygga både spetsigt och ha en bättre gardering för skador på viktiga spelare. Titta på Wetterbygden som tog in en habil insidekille från superettan i Jonathan Boman. Han har blivit en perfekt back up till det tyngre gardet.

Det är precis den typen av spelare som vi under flera år har velat ha i Jämtland. Handplockade spelare från topplag i ettan eller från lag i superettan som kan spetsa bänken och direkt kan kliva in och ta minuter i SBL.

Vi vet att Torbjörn Gehrke verkligen har sökt efter den här typen av spelare, främst i Stockholmsområdet. Men att alla har tackat nej. Orsaken har ofta varit att de velat ha bättre kontrakt eller mer speltid.

Därför gick budet till en 19-åring talang i Luleå BG (Alexander Yemane), som tack och lov valde att komma till Jämtland. Den rekryteringen har varit väldigt nyttig.

Ändå. Om Wetterbygden förmår locka duktiga spelare från superettan till att bredda truppen, borde även Jämtland kunna det.

Dessutom: den här typen av värvningar kommer att bli än viktigare de närmaste åren. Anledningen är att det lär dröja innan det kommer upp någon Olle Lundqvist, Daniel och Adam Johansson eller Gehrke.

Jämtlands ungdomsverksamhet har under flera år varit fantastisk (något vi bland annat kan tacka Mats och Eva Lundqvist, Krister Blomgren, ”Pecka” Johansson och kompani för), men nu kommer en svacka. Då gäller det att kompensera det med extern rekrytering.

Fotnot: Jämtlands fantastiska ungdomsverksamhet har resulterat både i stora framgångar i USM och Scania Cup, men även i mängder av landslagsuttagningar. Här är andra spelare än de ovan nämnda som fostrats i klubben och som gått vidare och blivit riktigt bra. Antingen vad gäller landslagsspel eller hög nationell nivå: Moa Lundqvist, Olivia Lindgren, Elsa Paulsson Glantz, Stina Dahlin, Signe Glantz, John Pålsson samt Danielle Elvbo och Frida Joelsson, även om deras första basketfostran kom i IFK Lit.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *