Försvaret vann matchen

Andrew Smith fick kvällens största applåd.

Ett energifyllt och fokuserat Jämtland tog gruvlig revansch på Nässjö för den senaste bortaförlusten.

Bakom kvällens seger med 89-66 gömmer sig något ovanligt: det var försvaret som vann matchen.

Det var faktiskt ett ”nytt” Jämtland vi såg i kväll. Ett fokuserat, försvarsstarkt lag som spelade ett lagförsvar vi inte sett på länge.

Hela laget hjälptes åt att stoppa Terins och de övriga. Detta aggressiva och samlade försvarsspel banade väg för segern.

Samtidigt saknade Nässjö tre tunga namn: Jackson, Zarzate och Gorski, som snittar 33, 26 respektive 23 minuter per match samt totalt 30 poäng per match. Självklart påverkade detta matchförloppet.

När Teyvon Myers satte en trea fram till 70-41 med knappt en minut kvar av tredje perioden var det kanske årets bästa defensiv vi hade sett så långt.

Ledning med 29 poäng med elva minuter kvar var förstås en verklig styrkedemonstration. Det betydde också att matchen var vunnen.

Det var nog därför som den sista ronden blev så pass tam. Torbjörn Gehrke började rotera på laget, intensiteten sjönk och det blev otajmade aktioner och missar.

Nässjö tilläts snygga till siffrorna.

Här är de viktigaste lärdomarna och de bästa minnena från matchen:

Försvaret. Även om Nässjö tilläts ta hela 20 (!) offensiva returer, fanns det en ny sorts tuffhet i Jämtlands defensiv. Ett elastiskt och rörligt försvar, där man hjälptes åt och täckte upp för varandra. Årets svenska stjärnskott, Felix Terins, blev hårt pressad och därmed påverkades hela Nässjös spel negativt.

Andrew Smith. Hans första halvlek var grym att skåda. Amerikanen var överallt. Han tog bollen stenhårt till korgen, han dunkade, han sköt tvåor, han satte en trea, han blockade skott och han spelade försvar med energi och aggressivitet.

Totalt 13 poäng och 5 returer samt några härliga blockar. Dessutom bara en foul.

Det var helt enkelt Smiths genombrott i SBL.

Jämtlandsförvärvet fick också kvällens största applåd. Den kom i andra perioden, då han först hade blockat ett skott och sedan vräkt sig efter returen. Smith formligen flög in mellan spelare i jakt på bollen och det small högt och ljudligt i trägolvet när den store Jämtlandscentern tog mark.

Där och då hände något.

Hemmapubliken tände till när de såg Smith offra sig så för sitt lag. Folk ställde sig upp i beundran och applåderna smattrade mot taket. Precis i det här ögonblicket blev Andrew Smith en publikfavorit.

Totalt 17+11 på 27 minuters spel och spel som ger mersmak.

Adam Rönnqvist. Ännu en lysande insats, den tredje i rad. 14 poäng, 10 (!) assists och 3 steals. 4/5 på tvåorna och 2/3 på treorna och en aggressivitet med bollen som ställde Nässjö på hälarna. När 28-åringen spelar så här har han få svenska övermän.

Nicholas Paulos. Så här tuff och aggressiv har vi inte sett honom förut. Det är som att han hittat en ny dimension, där han påverkar anfallsspelet mer än bara som trepoängsskytt. 17 poäng efter 8/11 i skyttet. Men också ett försvarsspel som är klart mer fysiskt än tidigare.

Teyvon Myers. Även här har det hänt något positivt. Efter två matcher med över 30 poäng och ett superaggressivt spel, har Myers tonat ned sin egen roll i anfallsspelet. Han passar mer, skjuter mindre – och hela Jämtlands spel har blivit bättre. Facit: två förluster har vänts till två vinster. 19 poäng i kväll, men också 5 returer, 4 assists, 1 steal, 1 block och 0 turnovers.

Den här karl’n växer i spelstyrka för varje vecka. Kanske har polletten till slut trillat ned. Kanske har Myers insett hur han ska mixa egna insatser med lagspel. Men också hur han ska spela försvar.

Mindre av Teyvon Myers – och mer av det övriga laget. Då är Jämtland Basket ett vinnande lag igen.

Publiken. Nära 1 150 personer hade mött upp, vilket är en godkänd siffra en lördag i januari. De piskade upp en stämning som kändes i hela kroppen. Det måste vara underbart att vara spelare och ledare i Jämtland Basket och känna detta hemmatryck rulla ned från läktarna.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *