Omtyckta Ingegerd på BKV-lunch

Ingegerd Wennberg berättade utförligt om sin historia som ledare för Jämtland Basket. FOTO: EVA AXSTÅL

Hon är en av de där otaliga eldsjälar som vigt sitt liv åt att hjälpa, stötta och bistå sin idrottsförening med tid, kraft och engagemang.

Hon har mestadels gjort det ”bakom kulisserna”. Sällan längst fram utan hellre då i en bakgrundsroll.

I fredags var det dock hon som fick kliva upp på ”scenen”.

Ingegerd Wennberg.

”Bulldrottningen”.

Semlornas okrönta mästare.

Ingegerd är dock så mycket mer än än så. I massor av år har hon jobbat för Jämtland Basket. Både på kansliet i det gamla KFUM-huset och i de nuvarande lokalerna på Campus.

– Ingegerd är en riktig trotjänare. Till hösten har hon jobbat i 30 år för basketen. Hon har gjort allt möjligt. Bokat biljetter, varit administratör, hållit i diverse arbetsprojekt för att dra in pengar, hon har bakat, suttit i styrelsen, arrangerat egna julmiddagar och fixat och trixat på alla möjliga sätt. Jag vet vilken betydelse hon har haft och fortfarande har för Jämtland Basket. Tyvärr är det många som inte känner till det och det var därför vi ville att hon skulle vara vår gäst, berättar Eva Axstål.

Ingegerd Wennberg har väldigt många goda egenskaper, men själv nöjer hon sig med att lyfta fram två av sina lite äldre specialiteter:

– Förr i tiden var jag riktigt bra på att fickparkera (!) och fixa jobb till damspelarna, säger hon med ett leende.

Anledningen till att hon hamnade i basketvärlden var ganska naturlig. En av hennes döttrar (Nina) började att spela och eftersom Ingegerd har ett stort och osjälviskt hjärta, tog det inte länge innan hon fanns med i arbetsstaben runt flicklaget (de duktiga 77-78:orna, med bland annat Linda Norgren, som senare blev A-landslagsspelare).

Två eldsjälar på en och samma bild. Ingegerd och Torsten Bäckman som båda har lagt ned otaliga timmar för Jämtland Basket. Inte minst som biljettansvariga. FOTO: EVA AXSTÅL

Under alla år har det förstås hänt en och annan dråplig situation. Som till exempel den gången då amerikanen Erik Bowens (som hjälpte Jämtland tillbaka till Ligan) somnade i en stadsbuss. Han vaknade först i ett tomt och mörkt bussgarage.

Frågan är vem som blev mest chockad: chauffören eller Bowens.

– Ett annat festligt minne är då vi skickade två amerikanska spelare till Sveg för att de skulle göra reklam för sporten och för Jämtland Basket. De missade avtagsvägen och hamnade i Funäsdalen istället, säger Ingegerd och skrattar.

Ett bevis på hennes stora popularitet bevisade sig bland annat på hur många besökare som dök upp i fredags.

– Så här många brukar vi inte vara, men det var nog ett 30-tal, berättar Eva Axstål.

Ingegerd hade här om året egentligen tänkt avsluta sin ledarbana i Jämtland Basket. Men som tur kom hon på bättre tankar.

Många, många, är tacksamma för det.

Ingegerd Wennberg är på sätt och vis en symbol för klubben. Eller som hon själv gärna kallar det…

– … ansiktet utåt.

Fotnot: nästa gäst på BKV-lunchen är Mikael Bernervall, driftig styrelseledamot i Jämtland Basket.

Publicerat av

Hans Andersson