Smith är något extra

Vilket förvärv han är, Andrew Smith.

Vårt lilla förhands inför matchen mot Norrköping handlade bland annat om Andrew Smith och hans förmodade nyckelroll för Jämtland Basket.

Utgångsläget var hans match i matchen mot Joakim Kjellbom. Av det blev det dock ingenting.

Kjellbom stannade kvar hemma i Östergötland eftersom han ska bli pappa vilken dag som helst.

Eftersom Dolphins också saknade Dubas och nye McDevitt fick Andrew Smith friare tyglar än väntat. Det drog Jämtlandsspelaren fördel av med sin bästa match hittills i det blåvita linnet.

27 poäng, 11 returer (6 offensiva) och 3 blockar på 26 minuter är lysande siffror. Smiths insats blev helt enkelt avgörande i en match som Jämtland kontrollerade i princip från start till mål.

94-82 är den 20:e segern i år. Ett nytt klubbrekord.

Dolphins var så nära som 74-74, men hade behövt någon pjäs till för att orka hålla Jämtland stången över 40 minuter.

Adnan Chuk var ändå mäkta nöjd med tanke på förutsättningarna.

Torbjörn Gehrke var också väldigt nöjd, men på ett annat sätt. TG pekade på att hans lyckas vinna trots att man strax innan match tvingades förändra hela sin matchplan på grund av Kjellboms bortovaro.

– Vi fick kasta ut hela vårt ursprungliga spel genom fönstret. Vi tvingades spela annorlunda, inte minst eftersom Norrköping matchade många små och snabba guards och bara en stor spelare, menade Gehrke, som var både glad och lättad att man undvek att ramla dit mot ett skadeskjutet lag.

Jämtland gjorde faktiskt det samma som Dolphins i vissa perioder. Gehrke matchade fyra guards och en stor spelare – allt för att undvika bli slagna i duellspelet.

Det betalade sig.

Jämtland kunde göra ett sista ryck och segla ifrån till 92-84. Till storpublikens förtjusning.

Nära 1 650 åskådare i kväll och basketfebern fortsätter i Jämtland. Årets snitt är hela 1 429 personer per match – bästa siffran någonsin.

Vi gillar också Torbjörn Gehrkes beslut att låta hela bänken få speltid. Alexander Yemane och Adam Johansson fick 4,36 samt 3,43.

Vi uppskattar när man vågar öppna dörren för spelare långt ned i roteringen. Ja, det är ett måste att spelare som Yemane och Johansson får känna på krutröken även i avgörande skeden i matcherna.

Inte minst på hemmaplan, inför fullsatta läktare. Det är sådana situationer som gör att unga spelare växer – när man känner förtroendet från sin lagledning.

Resultatet av sådan matchning blir också att dessa spelare blir ännu mer peppade, ännu mer motiverade.

Det är så man skapar en dynamisk miljö i laget, på träningarna. Alla är på tå. Alla inser att man har en viktig roll att spela.

Bra av Torbjörn Gehrke att våga rotera på hela bänken.

Tillbaka till Andrew Smith. Hans första nio matcher har varit över förväntan. Speciellt de tre senaste matcherna, där han klivit fram med en double-double i varje match.

Inte nog med att han snittar finfina 17,3+8,2. Hans försvarsspel håller också högsta klass.

2,0 blockar per match är bäst i hela SBL, men Smith gör så mycket mer. Hela hans agerande präglas av aktivitet, energi, snabbhet, atletism och fysisk styrka.

Boråscoachen Henrik Carlsson tycker till och med att Jämtlandscentern är för bra för SBL. Han tror inte att amerikanen blir kvar i Sverige nästa säsong.

Så kan det kanske vara. Såvida inte han trivs så oerhört bra i Jämtland att han värderar trivseln så pass högt att han vill ta en säsong till med sin nya klubb.

Att Smith hittar anledningar till att bli kvar.

Nåväl. Det blir en senare fråga.

I dag gäller bara här och nu. Men också Luleå på fredag.

Efter 19 raka debacle mot Peter Öqvists lag vore det förstås snyggt med en trendbrytande seger.

Teyvon Myers mot Corban Collins. Jämtland mot Luleå. På fredag har ”älgarna” chansen att bryta en trist trend.

Publicerat av

Hans Andersson