Luleås förstafemma avgjorde

Andrew Smith svarade för sin fjärde raka double-double.

Jämtland ledde i halvtid, men sedan drogs rullgardinen sakta ned.

Igen.

Den 20:e raka ligaförlusten mot Luleå var ett faktum.

88-99 sedan hemmalagets förstafemma svarat för hela 86 poäng.

En annan faktor bakom förlusten var turnoverstatistiken. 10-24. Med den differensen är det svårt att vinna basketmatcher.

Luleås tuffa försvarspress tvingade fram mängder av bortkastade bollar. Teyvon Myers och Adam Rönnqvist var största syndare med sex respektive fem turnovers.

Luleå var också väldigt aggressivt i anfall och forcerade fram 23 straffkast.

Totalt sett var det ett Luleå som vi är vant att se. Fart, lagspel, attacker och fokus.

Den 20:e raka förlusten svider förstås. Luleå är i sanning ett spöke för Gehrkes lag, som inte klarar av varken den mentala eller den sportsliga kampen.

Det är märkligt hur illa vissa motståndare passar ett lag. Om vi vänder på det och tar möten mellan Luleå och Umeå blir det plötsligt en helt annan utgång.

Jesper Gustavssons lag har genom åren lyckats besegra Luleå både hemma och borta. På något sätt passar Umeås attityd, spel och individuella prestationer väldigt illa för Luleå.

Tittar vi på Jämtland har man många gånger haft det klart mycket lättare att matcha upp mot Norrköping. Trots att Dolphins är ett väl så starkt lag som Luleå.

Trots allt går det inte att gräva ned sig för kvällens torsk. Det är bara att tugga i sig denna illasmakande ”fisk”, lära sig av misstagen och ladda om för tisdagens hemmamatch mot Köping.

Mitt i förlustmörkret hittar vi ändå dessa ljuspunkter:

1. Första halvlek. Ledning med 48-45 och en frejdig offensiv.

2. Fina 44 procent på treorna. Rönnqvist och Myers hade 4/7, Andrew Smith 2/2.

3. Daniel Johanssons snygga insats i första halvlek. Så långt hade han faktiskt den bästa plus/minus-statistiken av alla spelare. Till slut stannade han på 8+4, samt 4 assists och 2 steals. En av hans bättre matcher i karriären.

Daniel Johansson – bäst statistik av alla i första halvlek.

4. Andrew Smith noterade sin fjärde raka double-double. 17+14 samt 3 blockar på 26 minuters spel. Smith snittar 8,8 returer per match, vilket är den tredje bästa siffran i SBL. Amerikanen är helt klart en kandidat till årets fynd i SBL.

5. Evariste Shonganya fanns med på Jämtlands bänk. Han reste med istället för Adam Johansson. Ett tecken på att ”Eva” snart är redo för comeback?

Vi noterar också att kampen om andraplatsen plötsligt är infernaliskt hård. Borås, Norrköping och Luleå har alla 48 poäng – med tre omgångar kvar.

Just nu är det fördel Borås, som hittat storformen. Ja, de offensivt i riktade boråsarna är nog ligans bästa lag just nu.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *