19:04: Jämtland-Köping

Andrew Smith och RT Guinn har hittat ett utmärkt samförstånd i spelet. De kompletterar varandra på ett sätt som betyder mycket för hela laget.

Omgång 34 av SBL avgörs i kväll och för en gångs skull är det en full omgång.

Fem matcher och alla utom en spelas 19.04.

Jämtland tar emot Köping i en match där båda lagen åsamkades en tuff snyting i förra omgången.

Jämtland fick spö av Luleå – för 20:e gången i rad. Köping föll med 73-76 mot Umeå i en kanske helt avgörande match om den sista slutspelsplatsen.

Två till synes stukade lag möts alltså i kväll. Vem kommer först ur detta grådaskiga moln?

– För oss gäller det bara att gå in och köra. Den här matchen är som ett slutspel för oss. Vi har börjat att förbereda oss för det och allt vi gör handlar om slutspel, förklarar Torbjörn Gehrke och drar en parallell till skidskytten Mona Brorsson.

– Vi tänker på den situation som stackars Mona Brorsson var i på den sista rundan (i jaktstarten). Vi försöker sätta oss i ett läge då allt ska avgöras. Vi vill framkalla ett slags adrenalinpåslag så att det ska kännas som slutspel.

Torbjörn Gehrke hoppas innerligt att hans lag ska ha lärt sig hur man ska hantera tuffa situationer efter förlusten i Luleå.

Efter en riktigt stark första halvlek, hamnade Jämtland plötsligt på hälarna. Luleå ökade sin fysiska närvaro och det fick gästerna ur balans.

– Vi var bara några stopp ifrån att gå ikapp i fjärde perioden, men vi tappade våra huvuden. Vi började klaga på domarna och på varandra. Det var ett beteende som vi hade någon gång i början av säsongen och som jag trodde var borta.

Luleå ökade alltså sin fysiska press och spelade riktigt tufft. Frågan är om Jämtland har lite för ”snälla” spelare när det börjar blåsa snålt?

– Nej, jag tror inte det handlar om överdriven snällhet. Däremot är vi lättpåverkade för yttre faktorer. Nu hade vi lämnat den trygga omgivningen på hemmaplan. Nu fick vi, som det kändes, domarna och publiken emot oss och det klarade vi inte av.

Gehrke har en lite udda förhoppning inför de tre sista matcherna i grundserien. Han hoppas att hans lag ska få fortsätta att uppleva snålblåsten i ansiktet.

– Det vore inte dumt om vi får en del domarbeslut emot oss. Då får vi träna på att tänka rätt, att inte börja gnälla utan bara köra på. Vi behöver lära oss att bli okänsliga för sådana faktorer. I ett slutspel kommer det att bli så många yttre faktorer som påverkar och då gäller det att vara förberedd.

Matchen mot Köping blir troligen den första hemmamatchen sedan 2018 som Evariste Shonganya kommer att vara ombytt. Även om han inte är spelklar än pekar mycket på att han är med på uppvärmningen.

Beskedet från läkaren är att handskadan är så pass läkt att det inte ska vara någon jätterisk att spela.

– Nu börjar det vara upp till Evariste själv hur mycket han ska våga. Det är hans beslut som får gälla. En del spelare vill göra allt för att spela och tar gärna en chansning medan andra är mer försiktiga. Min gissning är att han kanske kommer att börja träna mer på allvar på torsdag-fredag, säger Torbjörn Gehrke.

Jämtlandscoachen är förstås hur medveten som helst att Köping kommer att bjuda på ett mycket bra motstånd.

– Absolut. Det här är deras sista chans att vara med i slutspelskampen. Jag utgår från att de kommer att ge allt för seger.

En nyckel för Jämtland är, precis som vid tidigare möten, att kontrollera Aleksa Solevic. Den serbiske guarden är en fantastisk spelare och han styr sitt lag med säker hand och med ett spel som gör honom till en särklassig MVP-kandidat.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *