Har en seger smakat bättre?

Gänget bakom Jämtland Baskets fina matcharrangemang har precis fått sitt pris av Ulf Öhrman. Det andra på tre år.

Det här var kvällen som både började och slutade med seger för Jämtland Basket.

Först fick klubben pris som årets Matcharrangör i SBL. Den andra utmärkelsen på tre år.

Sedan vände Torbjörn Gehrke och kompani på ett tufft underläge och vann kvartsfinal 2 med 89-80 – och bröt därmed en 21 matcher lång förbannelse.

Receptet: en intensitet och ett försvarsfokus som präglades av enorm vilja och fysiskt spel över hela banan. Det var ständiga närkamper, massor av känslor och hela 15 offensiva returer – det räckte för att få Luleå ur balans.

Stämningen var nästan magisk. Sporthallen blev till en formlig gryta av känslor, glädje och ovationer. Publikens applåder och känsloyttringar nådde nya rekordnivåer.

Kort sagt: den här kvällen tar priset vad gäller basket i Jämtland. Bloggen har sett basket sedan i slutet av 1970-talet, vi har bevittnat 15 slutspel genom åren – men knappast har vi upplevt en match lik denna.

Intensiteten, tempot och viljan kändes ända upp på läktaren.

Någon i Jämtlands lag hade innan matchen uttryckt att ”i kväll spelar vi för Zeljko (Brlek), för att hedra honom och för att vinna för honom”. Kanske var det denna inre känsla som kanaliserades ut och blev till en sådan mäktig prestation.

Segern var dessutom mer än bara en triumf i kvartsfinalmatch 2. Det var revanschernas kväll för både spelare och ledare.

Revansch för Torbjörn Gehrke och Gustav Hansson som efter en över fem års ”Golgatavandring” mot Luleå, äntligen fick uppleva en ”uppståndelsens morgon”.

Revansch för Evariste Shonganya som efter en rad matcher av ytterst tveksam karaktär och en störtflod av ifrågasättanden, visade glimtar av vad han kan. Fötterna arbetade snabbare, försvarsspelet var tätare och energinivån högre.

Revansch för Teyvon Myers som efter måndagens särklassiga djupdykning, gav prov på ett tvåvägsspel av hög klass. Mer moget spel, mindre forcerade enmansaktioner och större lagfokus. Snyggt.

Evariste Shonganya på lätta ben, med tryck i försvarsspelet och med kraft under korgarna. Ligans ende kongoles är tillbaka.

Teyvon Myers, Nicholas Paulos och de övriga var fokuserade och inställda på att spela tufft och fysiskt försvar i 40 minuter. Det betalade sig.

Jämtlandssegern betyder att det blir minst två matcher till. Närmast på söndag och på tisdag. Men fortfarande, det ska vi komma ihåg, är det Luleå som är favorit.

Lagets starka defensiv kopplat med en mångfacetterad anfallsbasket och en viss Corban Collins, blir svåra nötter att knäcka över fem matcher.

Det är dock en senare fråga. Viktigast just nu är att ”uppståndelsens morgon” är här. Eftersom sådana tider och stunder till sin natur är övernaturliga, kan månne det oväntade ske.

Kanske till och med en andra raka seger mot Luleå…?

Publicerat av

Hans Andersson