20:04: Jämtland-Södertälje

En fullständigt historisk SM-semifinal, hemma i Jämtland – då kan guardkampen bli avgörande. Adam Rönnqvist, som vi ser här, har en förmåga att ta över en match. Gör han det i kväll?

Jämtland Basket i SM-semifinal på hemmaplan.

I kväll blir det verklighet – för första gången i vår livstid.

Det är faktiskt fortfarande en smått overklig känsla, inte minst för Bloggen som sedan 1970-talet levt med KFUM Jämtland, Jämtland Ambassadors och Jämtland Basket.

Vi har under alla år vant oss vid att basketsäsongen avslutas i mars eller med kvartsfinalspel i början av april – om det gått riktigt bra.

Inte i år.

Torbjörn Gehrke och hans lag har skrivit historia och sprängt alla gränser. Man har krossat alla tidigare rekord. Jagat bort alla tänkbara och fula spöken och avancerat förbi det nästan ”förhatliga” kvartsfinalspelet.

Jämtland Basket är alltså i semifinal och självklart njuter vi av varje dag, ja, varje sekund. Att kunna vakna upp på morgonen och inse att detta lag, denna klubb, befinner sig i ett Final Four-slutspel…

… det är inget annat än fantastiskt.

Överord?

Ja, kanske för den oinvigde, den som är i periferin och som inte lever i den svenska basketvärlden.

För oss andra, som brottats med spelsystem, statistik och formkurvor i snart 50 år, är det som sker just nu som en maximerad julafton.

I kväll skrivs alltså historia på nytt. Den första semifinalmatchen på hemmaplan ska avverkas – mot en klubb som knappt gjort annat än spelat semifinaler och finaler. År efter år.

Södertälje har den tunga rutinen och vinnarkulturen på sin sida.

Jämtland har entusiasmen, hungern – och cirka 1 700 åskådare på sin sida.

Vad som kommer att avgöra i kväll?

Vi tippar att det blir guardkampen.

Om Teyvon Myers, Adam Rönnqvist och Gustav Hansson hittar samma typ av tvåvägsspel som i match 5 mot Luleå, då…

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *