Kan Borås och Jämtland gå till SM-final?

Jämtland och Borås vill nå SM-final med samma sorts metod; fart, fläkt och poäng i massor. Kommer det att fungera?

Besvikna miner i Jämtland och besvikna miner i Borås.

Ligans två mest målglada lag föll i semifinal 2 och orsaken var densamma: ett undermåligt försvarsspel, där både Jämtland och Borås förlorade den fysiska matchen.

Boråscoachen Henrik Svensson var grymt missnöjd med sitt lags offervilja mot Norrköping. Torbjörn Gehrke hade liknande kämslor efter mötet med Södertälje. Båda tog upp kampviljan som en orsak till fredagens förluster.

TV-kommentatorn Jonte Karlsson menade att försvarsspelet hos Borås var ”som ett såll”.

Jämtlands defensiva insats i match 2 var stundtals lika illa. Södertälje tilläts ta offensiva returer och göra massor av enkla poäng nära korgen.

Vi ska inte generalisera (vilket ofta är dårens sätt att snabbt beskriva en verklighet eller en situation) och heller inte dra snabba slutsatser.

Däremot är det intressant att fundera inför fortsättningen av semifinalspelet. Bloggens tankebanor går så här:

Södertälje och Norrköping bygger sitt spel på organisation och försvar. På disciplin och stark mentalitet. Ett noga uttänkt spel där den individuella friheten är begränsad. Coachens roll är stor. Degernäs och Chuk är båda formade av Vedran Bosnic och hans strukturerade öststatsbasket.

Borås och Jämtland har ett annorlunda koncept. Här ges farten, skyttet utifrån och den individuella begåvningen stort utrymme. I Svenssons och Gehrkes filosofi är anfallsspelet prioriterat. Friheten att improvisera är stor och det gör att publiken ofta trivs eftersom spelet är mer oförutsägbart.

Ur ett underhållningsperspektiv är Borås och Jämtland klart att föredra. Här finns det höga tempot, individualisterna, publikfavoriterna.

Frågan är dock vilken stil som är bäst i ett slutspel.

I svensk basket har det ofta varit det försvarsfokuserade lagen som gått längst. Lag som gnuggar på, som tar kampen och som inte räds fysisk basket.

I så fall kommer årets SM-final att spelas mellan Södertälje och Norrköping.

Såvida inte Svensson och Gehrke hittar ett sätt att gömma undan de defensiva bristerna och maximera anfallsspelet.

Bloggen tror fortfarande att både Borås och Jämtland kan vända på sina respektive serier. S-å bra är inte Södertälje och Norrköping. Absolut inte.

Men det gäller att årets två mest målglada lag hittar tillbaka till sin särart och är trogen vad som tagit dem till semifinal.

Samtidigt bör vi hålla i minnet att det är svårt att kräva snabba förvandlingar av spelare som Hilliard, Rönnqvist, Tyus, Myers, Gutenius och Shonganya. De här är spelare vars identitet finns på den offensiva planhalvan.

Det är där deras unika kvaliteter kommer fram. Att gnugga försvarsspel i 40 minuter, ta smällar och bryta ned motståndare är självklart en del i deras spel, men det kommer inte lika naturligt.

Vår fråga är då: kommer Borås och Jämtlands betoning på offensiven att fälla lagen i semifinalspelet, eller kan man hitta vägar som kompenserar bristerna?

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *