Fantastiskt är ordet

Evariste Shonganya var en av många matchvinnare. Visst blandade han i sin insats, men hans vilja att försvara tufft och ta bollen hårt till korgen blev faktiskt lite avgörande i matchen.

Tänka sig att vi fick uppleva ännu en milstolpe i denna fantastiska säsong.

Den första semifinalsegern i Jämtland Baskets mångåriga historia. 84-76 mot Södertälje efter en viljeinsats som vi inte sett maken till i år. Jo, möjligen i matchen mot Norrköping, där ”älgarna” slet som djur för att hedra den då nyss och så chockartat bortgångne Zeljko Brlek.

Detta Jämtland formligen krigade ned Södertälje och tvingade återigen fram 19 turnovers.

– Det handlade bara om hårt jobb i dag, sa RT Guinn som satte den viktiga trean som i princip stängde matchen.

RT Guinn intervjuas av radions Björn Nordquist.

Jämtland gjorde helt enkelt en av årets bästa matcher. Kanske inte i skottprocent, men viljan var… formidabel. Den byggde hela prestationen.

Avstängde Andrew Smith får chansen att spela minst en match till. ”Väldigt skönt” sa amerikanen.

– Vi ville mer än i de första tre matcherna (i semifinalerna). Vi höll oss till det vi har sagt. Jag är väldigt nöjd, sa Torbjörn Gehrke.

Ludwig Degernäs ansåg att hans Södertälje saknade defensivt fokus.

– 19 turnovers är för mycket, sa han.

Alla spelare gav sitt stora bidrag till den blytunga segern. Teyvon Myers ledde trupperna med ett högprocentigt skytte. 26 poäng efter 5/6, 4/5 och 4/4 på treor, tvåor och ettor.

Det fannns dock flera.

– Evariste gör ett jättebra jobb med tanke på hur lite vi har använt honom på den senaste tiden, sa Torbjörn Gehrke.

Nicholas Paulos sprang otroligt mycket och lyckades länge neutralisera Auston Barnes. Bara 12 poäng på 38 minuters spel från Årets forward i SBL berodde mycket på det intensiva försvarsspel som Paulos satte upp mot honom.

Den grekamerikanske Jämtlandsspelaren hade fått upp sina föräldrar från USA och det måste ha känts oerhört skönt att få prestera så bra med dem på läktaren. 14 poäng och 5 returer, 1 steal och 0 turnovers.

En strålande insats av en som alltid hårdjobbande Nicholas Paulos.

Oliver Gehrkes första kvart var dessutom grym. 13 poäng av den 18-årige forwarden och energifyllt spel som lyfte hela hallen.

Oliver Gehrke intervjuas av Sportens Niclas Åkerström.

Gehrke satte så att säga Jämtland på segerspåret.

Då spelade det faktiskt ingen roll att Adam Rönnqvist återigen var iskall och återigen bara mäktade med 2 poäng. 0/8 från golvet är ju siffror som är helt osannolika från den rutinerade guarden.

Här har Torbjörn Gehrke ett jättelikt sparkapital inför match 5 på tisdag. Då återkommer också Andrew Smith i spel.

– Det vore fantastiskt om vi lyckades vinna på tisdag och få en match till här hemma. Det skulle inte minst ge klubben några hundra tusen kronor till i intäkter, menade Torbjörn Gehrke på presskonferensen.

Torbjörn Gehrke förklarar hur Jämtland kunde vinna för en intresserad Mats Lundqvist.

Gustav Hansson och Adam Rönnqvist spelade 14 respektive 33 minuter. Guardduon var tufft uppvaktad av Södertälje och fick absolut inget gratis.

Om det skulle bli förlust i match 5 har Jämtland Basket ändå avslutat sina hemmamatcher för i år med en charmant prestation. En prestation som på många sätt symboliserar årets upplaga av Jämtland.

Gammal som ung, tjej som kille, kvinna som man – alla ville gratulera Jämtlands spelare och ledare till historiens första semifinalseger för klubben. Massor av människor mötte upp vid Jämtlands bänk efter matchen.

Det som efter match 3 såg ut att bli en påfrestande och avslutande ”Golgatavandring” på långfredagen, har alltså förvandlats till något helt annat.

Med en mäktig viljeinsats har nytt liv plötsligt börjat spira hos Jämtland Basket.

Gehrke och hans manskap har rest sig på ”nio” – och nu har en annan vandring startat. En trosvandring med en helt annan atmosfär och åt ett helt annat håll, där vi så smått börjar tro på att något väldigt speciellt ska kunna hända nästa vecka…

Många gånger tar vi nog Bruce the Moose för givet, att han / hon alltid ska vara i toppform. Alltid liva upp publiken och vara aktiv på golvet och på läktaren, men den här gången överträffade han / hon sig själv. Vilken match av Basketligans bästa (?) maskot. Energisk, rörlig och full av liv. Jämtlands älg svarade helt klart för sin bästa prestation i år och eldade på de cirka 1 550 åskådarna från start till mål.

Publicerat av

Hans Andersson