Noteringar från segern

Andrew Smith hade stor betydelse för segern. 17 poäng och 13 returer och dessutom en fysisk närvaro som gjorde skillnad åt båda hållen.

Det finns självklart massor av små noteringar från en match som den i Täljehallen. Här kommer några:

• Andrew Smith och RT Guinn fick äntligen till ett kombinerat insidespel som gjorde skillnad. Avstängningen verkar ha gjort gott för Smith som hittade tillbaka till lite av den nivå han visade i februari-mars. 17+13 är tunga siffror i en semifinalmatch.

• Borde inte Auston Barnes ha fått en teknisk foul i slutskedet? Hans sätt att klappa till Adam Rönnqvist i ansiktet såg ut som ett klart övergrepp.

• Jämtland vann trots att man i första halvlek stundtals spelade med ”huvudet under armen”. Totalt 13 turnovers och ett uppstressat anfallsspel med forcerade passningar och dribblingar. Rönnqvist och Smith såg ut att ha ätit något uppspeedande och kastade bort flera bollar – helt i onödan.

• Evariste Shonganya kom helt bort. Det var krystat och orytmiskt. Istället för att variera sitt agerande och växla mellan egna attacker och snabba passningar tillbaka till guardsen, försökte han ofta trycka sig framåt på egen hand. Med resultat att han blev av med bollen. Tyvärr håller inte hans fundamentala bollteknik för att kunna gå på egna avslut en bit från korgen. Shonganyas bästa ”gren” är aktioner väldigt nära korgen.

• Är det någon fler som observerat hur Eric Garcia spelar försvar? Enligt uppgift finns det en irritation över hans ”handchecking”, alltså hur han använder sina händer för att stoppa motståndare. ”Handchecking” ska rendera foul, men frågan är om domarna missar det här eftersom Garcia gör det så subtilt.

• Adam Rönnqvist har halkat ned i en plötslig och avgrundsdjup formsvacka. Han spelar helt utan självförtroende och har tappat både sitt skott och sitt säkra guardspel. 2, 2 och 5 poäng på tre matcher är förstås hemska siffror. 1/9 från golvet i dag. Det här är oroande. Både för honom själv och för hela laget. Bloggen har svårt att se hur Jämtland ska kunna vinna så många fler matcher om man inte får igång Rönnqvist.

Däremot är det mycket glädjande att se det försvar han sätter upp på Martin Pahlmblad. Det som BKV-spelaren har tappat i anfall tar han delvis igen i sitt intensiva man-man-jobb på Södertäljes landslagsman. Applåder.

• En tredje hemmamatch för Jämtland är en jätteseger rent ekonomiskt. Det kan röra sig om mellan 100 och 200 000 kronor extra. Inte konstigt alltså att Erik Westin och kompani jublade extra högt åt segern.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *