Borås till SM-final

Nimrod Hilliard ledde sitt lag till SM-final i kväll.

Borås har aldrig vunnit SM-guld i basket, men nu börjar man närma sig.

Kvällens semifinalseger mot Norrköping med 90-82 betyder att finalplatsen är klar efter 4-2 i matcher.

Dessutom: man har säkrat biljetten med två klara segrar på bortaplan mot Dolphins – det bör ge en mäktig kick inför finalspelet mot Södertälje eller Jämtland.

Borås gjorde i kväll som man har gjort tidigare i år; man spelade med fart och med ett enkelt anfallsspel. Guardduon Hilliard och Tyus lyckades komma loss från Norrköpings försvarslås och hittade öppningar för sig själva och för sina medspelare.

Med 20 poäng bakom gjorde Norrköping en rejäl jaktinsats i den fjärde perioden och lyckades minska underläget till 8 (67-75), med sex minuter kvar. Mycket närmare kon man inte.

Det här var boråsarnas kväll. Men också individualisternas. Hilliard och Marcus Tyus är två av de största i SBL och deras kombinerade och talangfulla spel gjorde skillnaden.

Hilliard hade 20 poäng och 10 assists, Tyus fyllde på med 22 poäng.

Hur taktiskt och försvarsstarkt än Norrköping är: i kväll var det den offensiva, tempofyllda och lättsamma basketen som segrade.

Samtidigt som Borås flyger vidare mot SM-final avslutas säsongen för Adnan Chuk och hans lag. Nu börjar arbetet med att forma ett nytt Norrköping. Troligen blir det utan två veteraner. Joakim Kjellbom och Johnell Smith är 40 respektive 38 år och lär inte återkomma. Kanske var det här deras sista matcher överhuvudtaget.

Mikael Lindquist är lite yngre och kan mycket väl hålla något år till.

Chuks nya bygge lär formas runt en svensk stomme bestående av Zekovic, Schuberg, Saks, Stark och nämnde Lindqvist. Det är en bra början.

Bloggen tippar att en sjätte kugge kan bli Felix Terins. Den Norrköpingsfostrade guarden – som i år fått sitt genombrott i Nässjö – är förstås en given fokuspunkt när Chuk formar sitt nya lag.

Borås å sin sida åker hem till Knalleland och börjar uppladdningen inför en SM-finalserien som kan bli något alldeles extra.

Det finns alltså chans att Bloggens tips slår in: att Borås kommer att vinna SM-guld. I så fall något som borde gynna svensk basket.

Fart, fläkt och underhållning är vad många vill att basket ska handla om och där är just nu Hilliard och kompani längst fram (med Jämtland Basket som god tvåa).

Publicerat av

Hans Andersson