När till och med Paulos missar…

När ”Mr högprocentig” brände 4/4 från strafflinjen anade vi hur det skulle gå.

Jämtland checkade ut från semifinalspelet med en insats som inte kändes helt bekväm. 76-85 mot Södertälje och förlust med 2-4 i serien.

6/28 från distans och 14/23 från strafflinjen är siffror som ger kalla kårar längs ryggen. Det var ingen skottprocent som duger i en match 6 i en semifinal.

– Så trist att det ska hända i en sån här match. Det blev en lite fadd smak, sa en av många trogna åskådare.

Den vanligtvis så drypsäkre Nicholas Paulos förvånade med att skjuta 0/4 från strafflinjen. Då hjälpte det inte att Teyvon Myers hade 8/8, men även 24 poäng, 9 returer och 5 assists.

Jämtlands trepoängsskytte fällde laget denna fredagkväll.

– Vi fick våra öppna skott, men satte inte dit dem. ”It was one of those nights” sa RT Guinn, när vi bytte några ord efter matchen.

Den väldige lagkaptenen stod länge och kramade om sin svenska hustru. Tårarna rann och besvikelsen syntes. Säsongen hade precis tagit slut – den första i Jämtland Basket.

Oavsett hur bra den har varit är det alltid smärtsamt att tvingas lämna ett slutspel. Som lagkapten är förstås ansvaret extra tungt och RT hade självklart en sjunde match i sikte när han klev in i arenan på kvällen.

Hur många spelare hoppas du kommer tillbaka i augusti?

– ”Well, everyone”, men det tror jag inte riktigt är möjligt, svarade han och tilllade att för honom handlar det nu om att vila upp kroppen en tid och sedan börja sommarträningen.

– Det gäller att försöka att komma tillbaka starkare än förut.

Så stark, så lojal och en så övertygande prestation från start till mål. RT Guinns första säsong i Jämtland har varit en riktig fempoängare.

En spelare som checkade ut från matchen på bästa sätt var nämnde Myers. En strålande insats igen och även om också han darrade lite i skottarmen, blev det 24 poäng. Klart bäst av alla.

Myers lär garanterat få massor av erbjudanden från toppligor runt om i Europa. Frågan är var han hamnar.

Grekland eller Frankrike kanske. Spanien känns mer som en liga där kontroll och försvarsspel är prioriterat.

Chansen att Myers blir kvar i Jämtland Basket måste vara typ en procent. Den enda möjligheten vore om Torbjörn Gehrke, som vi utgår kommer att stanna i klubben, lyckas övertala Myers med att ”ta ett andra år här så ska jag förfina dina kvaliteter till den grad att du därefter kommer att vara redo för en toppklubb i en toppliga”.

Har Myers det tålamodet?

Kan han lyssna på det örat när de flotta anbuden väller in från de bästa ligorna i Europa?

Knappast.

Karriären är kort och Myers lär tacka för erbjudandet och dra vidare.

Kan Jämtland Basket och Gehrke hitta en likvärdig ersättare?

Svaret är självklart ja. Poängglada guards finns det tusentals av i USA. Både direkt från college (som är billigare) och de med något eller några år bakom sig som proffs (vilka är dyrare).

Däremot har vi svårt att se att Jämtland kan hitta en guard som likt Myers kombinerar kreativitet, atletism och artisteri i samma omfattning.

Förlåt, men i denna formliga djungel av spelare: finns det verkligen så många liknande spelartyper som denne explosive och superspänstige 24-åring (han fyller i juni)?

Troligen tvingas Gehrke söka en lite annan guardtyp. Förmodligen en mer PG-typ. En spelare med lite mer kyla, som kan läsa av spelets fart och skiftningar.

Hur fantastisk Teyvon Myers än har varit, finns det förbättringsområden i hans ledarskap. Vi pratar ändå om en 23-åring, om en många gånger ”uppspeedad” andreguard som älskar att avsluta och attackera korgen, snarare än en kylig och beräknande ”floorleader”.

Teyvon Myers – en av de största artisterna någonsin i en jämtländsk tröja.

Nåväl. Allt detta är spekulationer och det är något som vi får ta till de närmaste veckorna, innan något konkret händer på spelarfronten.

Under tiden ska vi följa herrarnas och damernas SM-finaler in i mål. Tipset är att Södertälje vinner med 4-1 i matcher mot Borås och att Umeå tar hem damernas med 3-1 mot Högsbo.

Andrew Smith hade en märklig kväll. Noll poäng på 19 minuter. Det var en insats som vi absolut inte hade väntat oss.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *