Sune sist ut på årets BKV-luncher

Pecka” och Sune – två profiler med stort P i Jämtland Basket. FOTO: EVA AXSTÅL

Säsongens sista gäst på på den traditionella fredagslunchen hos BKV var Sune Pettersson.

Materialförvaltaren.

Team managern.

Den populäre ”allt i allon”.

Sune har allt sedan han 2008 trädde in i klubben, blivit en självklar del av A-laget. Ja, ”Pecka” Johansson beskriver honom i ordalag som är få förunnat.

– Det finns två personer hos oss som har livstidskontrakt; Sune och Ingegerd (Wennberg).

Så där ja. Det var ju skönt att höra. Då slipper vi i alla fall oroas över framtida kontraktsförhandlingar på den fronten…

Klart är att Sune har en sån där speciell relation till folket i och runt klubben. Folk trivs med honom, uppskattar hans betydelse och värdesätter det han gör. Inte minst Torbjörn Gehrke, vars vänskap med Sune vuxit fram till något som kan liknas vid ett oskiljaktigt band.

– Sune är unik. Hans sätt att vara. Han är så noggrann, han har struktur. Han är inte bara en materialare. Han är en team manager och en reseledare. Dessutom är han med på i stort sett alla träningar och det är ovanligt, menar Gehrke.

Sune Pettersson är med överallt runt Jämtlands ligalag. Här ser vi honom på en tidig försäsongsträning för något år sedan, bakom chefsscout Bo Wagenius. Notera vad Sune håller i handen: just det – en tumstock och en penna. Är man en noggrann materialare är man.

Under fredagens BKV-lunch samtalade Sune Pettersson med ”Pecka” Johansson och berättade om sin tid i Jämtland Basket.

– Allting började 2008 då Ove Fahlen (dåvarande ordföranden och före detta militär) frågade mig om jag ville hjälpa till i A-laget. I den vevan jobbade jag som materialansvarig på I5, förklarade Sune, som är känd för att inte vara svår och komplicerad.

Steget från ett materialställe till ett annat kändes kanske inte så långt och efter Bengt Eklunds formella fråga i ett senare skede, tackade han ja till erbjudandet.

När Jämtland Basket en gång i framtiden kommer att skriva om sin historia, lär den värvningen beskrivas som en av de viktigaste i modern tid.

Sune Petterssons betydelse går helt enkelt inte att underskatta. Han är ett absolut måste att ha med i A-laget. Ja, en fullkomligt ovärderlig pusselbit när det nya Jämtland Basket ska byggas. År efter år.

Hans nätverk inom Jämtland Basket sträcker sig numera längre än till spelare och ledare.

– Genom åren har jag och Sune kommit varandra så nära. Vi pratar med varandra i stort sett varje dag och har en väldigt fin relation, berättar Eva Axstål, trogen medlem i BKV och en av många som uppskattar den närvaro och den värme som Sune ger i sin personlighet.

Hans roll i Jämtland Basket har de senaste åren underlättats av den utveckling som klubben genomgår.

– Förr tog jag med kläderna och tvättade dem hemma. Nu har vi en tvättmaskin på kansliet, så det underlättar. Dessutom har Ivan (Jaffer) tagit över uppgiften att ansvara för spelarnas lägenheter, berättar Sune som rest med till alla bortamatcher utom två i år.

Det här har varit hans längsta säsong som team manager. Från slutet på sommaren i fjol till nästan in i maj. Sune P är helt klart värd att få pusta ut ett tag.

Koppla bort basketen och ägna sig åt sitt kära fiske och sin familj.

Men bara fram till i augusti.

Sedan vill hela basketjämtland åter se sin ledarprofil äntra Sporthallen igen. De vill se honom vända handdukar, trixa med tejp och vattenflaskor och klappa i händerna när någon spelare gör något bra.

Precis som Sune ”alltid” har gjort.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *