Kungakronan helt korrekt till Kings

Jublet i Scaniarinken. FOTO: TT

Grönt och vitt är färgen i årets SBL.

Södertälje Kings vinner sitt femte SM-guld (81-70 mot Borås inför cirka 4 700 åskådare) på åtta år och den första gången utan Vedran Bosnic.

Den ”nye Bosnic” heter Ludwig Degernäs och det är han som Basketfeber vill hylla extra mycket denna dag. Han tog i fjol somras över efter Bosnic och Bloggen ska villigt erkänna att vi då var tveksamma till hans kapacitet.

Skulle han verkligen kunna axla manteln?

Svaret: år 1 slutade med semifinal, år 2 med SM-guld.

Ludwig Degernäs har klarat pressen. Han har klarat av att stå längst fram och ta snabba och avgörande beslut. Han har varit skicklig nog att förstärka med rätt spelare (Barnes, Garcia, Adams och Jonathan Person när Valter Lindström gick sönder). Han har matchat laget helt rätt och inte varit rädd att peta vissa spelare och bara gå runt på åtta man om det krävts. Han har hittat rätt balans mellan försvar och anfall och han är också klok nog att veta hur man bygger en vinnande lagkemi i sitt manskap.

Vår slutsats: det är på tränarbänken som Södertälje är som bäst. Det är därifrån som SM-guldresan har börjat. Det är från den positionen som de viktigaste besluten har tagits. Före säsongen och under säsongen.

Toni Bizaca må vara 36 år och numera en bänkspelare, men den här kvällen var han matchvinnaren med stort M. 17 poäng på 15 minuter. FOTO: TT

Degernäs har både reell basketkompetens OCH de där ledaregenskaperna som krävs för att vara en vinnare. Därför kan klubbdirektör Robert Andersson sova lugnt. Om han förmår behålla sin guldcoach de närmaste åren finns alla chanser att bygga upp en ny guldsvit.

Borås försökte verkligen denna kväll. Man hittade sitt skytte. Man spelade avslappnat och sköt elva treor. Vid läget 70-72 var det spänning i luften.

Då fick lagkaptenen Fredrik Anderson två öppna treor inom 38 sekunder – men missade båda.

Strax efter foulade (eller gjorde han verkligen det?) Simon Gunnarsson vid trepoängslinjen. Alexander Lindqvist föll (medvetet eller omedvetet, det vet bara han själv), fick tre straffkast och satte alla.

Plötsligt var det 75-70 och när sedan Brian Fitzpatrick bommade sin trea, ja, då var ”butiken” i praktiken stängd.

Martin Pahlmblad utsågs till SM-finalseriens MVP. FOTO: TT

Södertälje vinner guldet med 4-1 i matcher. Hur tänker då Torbjörn Gehrke i Jämtland Basket?

Jämför han med semifinalen mot Södertälje, där hans lag ”bara” föll med 2-4 i matcher?

– Nej, så tänker man inte. Om vi hade hamnat på den andra sidan av slutspelsträdet skulle vi kanske haft större chans att nå final, men det visar återigen hur viktig grundserien är.

– Södertälje vann grundserien och vinner finalen. Det är sällan att ett lag som slutar fyra, femma, sexa, går fram och vinner SM-guld, säger han.

Nimrod Hilliard klev fram en hel del i de två sista finalmatcherna. FOTO: TT

Är det Södertälje du tittar på när du bygger det ”nya” Jämtland?

– Nej. Det här Södertäljelaget har inte varit lika dominant som när de vann fyra raka guld. De är väldigt bra, väldigt djupa, med tre startspelare på bänken, men det är inte så att de vinner på något nytt och revolutionerande sätt, menar Gehrke.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *