Jämtlands lagbygge

Lagbygget är i full gång.

Det är 15 maj och de tio lagen i SBL är förstås i full gång med att formera trupperna inför säsongen 2019/20.

Jämtland Basket har påbörjat sitt arbete och när Bloggen spekulerar i hur Torbjörn Gehrke tänker, ser det ut så här:

Spelartruppen: Det kommer att bli 12 spelare, vilket är det givna antalet. Vi tror också att Gehrke väljer att fortsätta med att bygga ut truppen med två yngre spelare, som då blir nummer 13 och 14. Deras uppgift är att vara ”träningssparring”. De kommer också att kliva in bland de 12 vid skador, precis som i år.

Guards: Teyvon Myers lär vara avskriven. Hans status är för hög efter årets succe. Där blir det förmodligen spel i någon riktigt bra liga i Europa. Adam Rönnqvist är fortfarande aktuell och där kan nog Jämtland avvakta besked en bra bit in i sommaren. Under tiden jobbar Gehrke dels på att hitta ersättaren till Myers, dels att ringa in en ny tvåa om Rönnqvist sticker.

En rimlig gissning är att Gehrke söker en renodlad PG (från USA) och en extremt poänggörande tvåa.

Bakom dessa ska tre andra guards in. Gustav Hansson är fullständigt given som nummer 3 och enligt oss en av viktigaste spelarna i truppen. Max Tandberg Vall bör bli nummer 4. Ni som följt den här Bloggen vet hur högt vi håller Greger Tandbergs son. Max har egenskaper som är mycket spännande. Adam Johansson är självklart också med i bilden. Han söker förstås mer speltid för att utvecklas och det finns inget som säger att han måste flytta för att få det. AJ är dessutom en lite annorlunda spelartyp, med utpräglade egenskaper som spelfördelare – den mixen är värdefull att ha.

Small forwards (position 3): I år har det varit Nicholas Paulos och Daniel Johansson, en kombination som fungerat förträffligt, främst offensivt. Vi utgår från att ”Danne” blir kvar eftersom Gehrke tror stenhårt på honom. Paulos vill dock inte binda upp sig än. Därför måste Jämtland se sig omkring efter alternativ och det första namnet som dyker upp är… Jaan Puidet. Den populäre estländaren är en given pusselbit att reflektera över. Hans många egenskaper skulle passa perfekt in i Jämtland. Dessutom har han något som delvis saknades på position 3 i år; det fysiska försvarsspelet. Det såg vi bland annat i de första semifinalmatcherna mot Södertälje, där Barnes fick bestämma på tok för mycket. John Pålsson kan mycket väl fylla den sista platsen på positionen.

Power forwards (position 4): RT Guinn är klar för ytterligare en säsong. Däremot lämnar Oliver Gehrke för college i USA. Ersättare kan bli Andrew Smith. Just det, samme Smith som kom in i laget i januari. Om prislappen är den rätta och om amerikanen förstår att han måste förbättra sitt offensiva duellspel, men också om Smith väljer bort fetare kontrakt i bättre ligor. DÅ kan det bli så. Den tredje länken på denna position lär kunna bli Alexande Yemane. Luleåprodukten svarade för en godkänd debutsäsong i Jämtland och kommer att få ännu mer speltid nästa år – om han väljer att stanna.

Center (position 5): Evariste Shonganya kommer inte tillbaka. Ersättare blir troligen en amerikansk fem-fyra, eller fyr-femma. Gehrkes val faller med stor säkerhet på en rörlig, men fysisk kombospelare, som även kan vara ett hot från trepoängslinjen.

Extraspelare: Bli inte förvånad om Jämtland väljer en linje där man avvaktar med att hitta den sista pusselbiten till efter jul. Det kan ofta vara ett smart drag. Vad gäller träningsspelare nummer 13 och 14 kan de platserna gå till några ur trion Johan Petersen, Oskar Alm och Petter Salmonsson.

Bloggen skulle dock gärna vilja ha in en ung och formbar svensk talang. En spelare på cirka 200 cm, som likt Oliver Gehrke, skulle kunna mogna fram med spel i Jämtland U och stötvisa framträdanden i SBL.

Coacher: Bredvid Torbjörn Gehrke har Wiktor Buszka gjort ett utmärkt jobb för att ersätta Zeljko Brlek. Det skulle inte förvåna om Gehrke väljer att fortsätta på samma upplägg. Buszka är en annan typ av coach än Brlek, som jobbade mycket med känslor, attityder och med att ”peppa” spelarna. Buszka har en mer analytisk roll, samtidigt som han är duktig på att ta fram data och videoanalyser.

Team manager: Finns det någon annan än Sune Pettersson? Tänkte väl det.

Övrigt: Visst vore det skoj om de senaste årens succe innebär att unga svenskar söker sig till Jämtland Basket. Det vore värdefullt både för Jämtland A och Jämtland U.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *