Läget i Jämtland Basket

Nästa års Jämtland Basket verkar få ett helt annat utseende än denna säsong.

SM-slutspelets succe, med historisk semifinalplats, publikrusning, fullsatta hallar och tidernas mest charmiga spel känns plötsligt långt borta.

Dagsläget i Jämtland Basket kunde onekligen vara bättre. Detta sagt även om det bara är 23 maj och cirka fyra månader återstår till en ny säsong startar av SBL.

Bara två spelare finns på kontrakt och flera spelare lämnar eller är på väg bort. Oliver Gehrke sticker till USA och Daniel Johansson till Nässjö. Teyvon Myers lär försvinna, troligen också Adam Rönnqvist.

Frågetecken finns för Gustav Hansson, Nicholas Paulos, Andrew Smith och Alexander Yemane. Även om den sistnämnde nämns som en tänkbar ersättare till Daniel Johansson.

Vad gäller Hansson hoppas Torbjörn Gehrke innerligt att hans sommarvärvning från 2014 ska tacka ja till Jämtlands kontraktsförslag. Ja, det gör nog alla som följer klubben och som lärt sig att uppskatta den slitstarke guarden.

Apropå Gehrke och Johansson; Den första spelarförlusten var planerad, den andra känns fullständigt oplanerad. Även om både Gehrke och Johansson startade matcherna från bänken är det kännbara förluster.

Ja, frågan är om inte dessa båda, ihop med Gustav Hansson, är SM-guldmedaljörer i fråga om vad de gav i prestation kontra lönekuvertet.

Finns det något slutspelslag där de tre första spelarna från bänken (nummer 6, 7 och 8) har kostat så lite, men gett så mycket?

Det svajiga läget till trots; den kanske viktigaste pusselbiten är i alla fall redan på plats i form av Torbjörn Gehrke. Att ha en av Sveriges mest erfarna och skickliga headcoacher klar känns som en slags garant för att det nya lagbygget kan bli minst lika bra som i fjol.

Bloggen tror dock att Gehrke och hela Jämtland behöver rejält med flyt för att kunna gå i land med detta. Rätt spelare behöver bli lediga och tacka ja. Både utländska och svenska.

Torbjörn Gehrke behöver göra rätt val av spelare. Både till produktion och till karaktär.

Det skulle förstås underlätta om han får de närmaste pusselbitarna på plats inom en eller två veckor. Då får han en bättre överblick av lagbygget och mer lugn och ro för att ta nästa steg.

Vad kommer då att hända härnäst?

Ja, om vi känner Gehrke, ”Pecka” Johansson och Erik Westin rätt blir det en intensiv torsdag-söndag som väntar. Samtal kommer att föras på flera fronter.

Dels med Johanssons ersättare, dels med Jaan Puidet, men kanske också med Adam Rönnqvist. Den sistnämnde är på väg utomlands, men Jämtland har inte gett upp hoppet.

Det är möjligt att klubben vill skriva ett preliminärt kontrakt med Rönnqvist, där en utlandsklausul sätts in.

Dessutom av inväntar man besked från Gustav Hansson.

Hur det än går är en sak klar: en ny tid börjar för Jämtland Basket. En tid då man inte kan bygga sin rotering på unga, hemmafostrade talanger som Olle Lundqvist, Daniel Johansson och Oliver Gehrke.

– Vi går nu in i en övergångsfas, men målet är fortfarande det samma. Vi ska bli bättre än i fjol och vår ambition är SM-final. Med tanke på hur det gick i år kan vi inte sikta lägre. Det skulle inte accepteras av vår publik, sponsorer eller massmedia, menar Gehrke.

Publicerat av

Hans Andersson