Tufft besked för Gehrke

Nässjö nästa.

Daniel Johansson lämnar Jämtland Basket och flyttar till Nässjö.

Beskedet lär slå ned som en bomb bland Jämtlandspubliken. Torbjörn Gehrke och övriga lagledningen har troligen känt till Johanssons planer ett tag och hans vilja att få ett större ansvar. Ändå är nyheten tuff att svälja.

– Jag gillar verkligen ”Danne” som spelare så det är trist, men jag förstår att han vill testa en ny miljö där han får en större roll än vad vi kan erbjuda honom, säger ordförande Erik Westin.

Att tappa en av ligans bästa unga spelare till en konkurrent svider. Speciellt som DJ är en egen produkt, med en lovande framtid. En prestigeförlust är det, utan tvekan.

Inte som när Adam Rönnqvist lämnade Luleå, men lite åt det håller. ”En av klubbens egna som vänder de sina ryggen”.

Problemet är att Gehrke inte kan ge Johansson en slags försäkran om att få spela 20 minuter per match – något som han gärna vill ha. Eftersom Jämtland som klubb vill flytta fram sitt sikte och försöka gå till SM-final, innebär det att kraven skärps.

Då är ”Danne” fortfarande bara en back up till den startande trean – som kan bli Jaan Puidet. Tittar vi oss omkring i SBL är det inget SM-guldjagande lag som sätter en 98:a som starter.

Om Daniel Johansson tror det är han förstås ute och seglar. Framförallt med tanke på att han i år snittade 4+2 – även om hans repertoar omfattar klart mer än poäng.

Många är säkert förvånade över Johanssons beslut – så också Bloggen. Men det kanske är så enkelt att det finns en vilja att byta miljö, att lämna de invanda rutinerna, sin familj och testa vingarna med något helt nytt.

– Vi har bara ett liv och en basketspelares karriär är kort, kanske endast 10-15 år. Alla har en egen vilja. Men jag vet inte varför Danne” sticker. Om han ogillar coachen eller om det är att han bara vill byta miljö eller få en större roll, funderar Torbjörn Gehrke som inte har några problem att tackla det här med att inte helt ”köpa sin coach”.

– Nej, då. Så är det ofta i ett lag. Det är svårt för alla spelare att hundraprocentigt gilla din coach. Det har jag inga problem med.

Johanssons avhopp följer på Oliver Gehrkes flytt och på fjolårets förlust av Olle Lundqvist. Tre tunga spelarförluster. Det kan bli någon fler om Alexander Yemane lämnar. Också där handlar det om att få mer speltid.

Eller kan det bli så att Yemane skolas om till en small forward och ersätter Johansson?

– Det är förstås ett alternativ och inte alls så dumt. Alex är en skytt, med naturliga instinkter. Han skjuter mycket bättre än ”Danne” eftersom ”Dannes” spel inte enbart bygger på skytte. ”Alex” är dessutom 201 centimeter lång och väger 100 kilo och kan verkligen ta striden mot stora motståndare. Det har vi sett både på träning och match.

Självklart finns det ännu fler spelare på Jämtlands lista, men dessa lär vara hemliga ett tag till.

– Vi undersöker olika alternativ, säger Westin.

Klart är i alla fall att Torbjörn Gehrke har några extremt hektiska veckor framför sig.

Vem ska ersätta Daniel Johansson?

Vem ska bli starter på position 3? Puidet eller någon svensk eller amerikan?

Kommer Gustav Hansson att stanna?

Vad säger Andrew Smith? Vill han stanna? Om inte, vem tar hans plats?

Vilka ska Jämtland satsa på som startande guards? Törs man avvakta Adam Rönnqvists besked?

Publicerat av

Hans Andersson