Gehrke värvar – och får kritik

Torbjörn Gehrkes värvning av CJ Dunston får tummen ned av den kände basketbloggaren Nick Rajacic.

Jämtland Basket värvar CJ Dunston från Wetterbygden och direkt börjar olyckskorparna att kraxa.

Basketbloggaren Nick Rajacic skriver ned både Jämtland och Dunston. Ja, han sågar även Torbjörn Gehrke som gör en, enligt Rajacic, felaktig rekrytering.

”Jämtland är helt fel ställe för honom”.

”Rakt av en dålig värvning”.

”Jämtland har redan förklarat för världen att målet är att nå SM-final nästa säsong. Dunston är inte rätt pusselbit för att ta nästa steg”.

Intressanta ord från en bloggare som kan sin sak. Rajacic har själv spelat i ligan med Borås och vet vad han pratar om. Hans ord väger tungt.

Framtiden kommer att avgöra om han har rätt i sin sågning, eller om Gehrke lyckas med sin ide; att komponera ihop ett lag där Dunston blir den där ”elvispen” som lyfter både Jämtland och sig själv. Men också om Jämtlandscoachen lyckas utveckla och förfina Dunston till att bli något utöver det vanliga.

– Jag värvar inte CJ för vad han kommer att ge oss i september utan jag betalar vad vi kommer att få se i mars, förklarar Gehrke.

Jämtlands headcoach har alltså en plan. Han vill utveckla Dunston. Han ser tydliga likheter med Auston Barnes, som under Ludwig Degernäs blommade ut till något av SBL:s MVP.

Förvandlingen från hur Barnes agerade i Nässjö var enorm. Det var som att se två olika spelare.

Där ser man vad en duktig coach och tränare kan åstadkomma om han trycker på rätt knappar – och ger spelaren i fråga förtroende.

Det är lite av denna outnyttjade potential som Torbjörn Gehrke ser hos Dunston, även om det är lite orättvist att jämföra honom med Auston Barnes.

Södertäljeforwarden spelar med fingertoppskänsla. Med talang. Med följsamma händer och med hela paketet av individuell kompetens.

Dunston är snarare en större modell av Jaan Puidet. Han är energisk, atletisk och en grovjobbare. Jämtland Baskets nye amerikan har en intensitet och vilja som mycket påminner om Puidet.

Nick Rajacic har redan nu rätt i några avseenden. Dunston känns inte helt pålitlig, lite begränsad. Han verkar bygga sitt spel på improvisation, på stundens infall. Ibland syns hjärtat styra över hjärnan och det blir bara fel.

Kanske är det detta ”tillkortakommande” som Gehrke vill slipa bort. Kanske ser han de underliggande kvaliteterna, som inte riktigt kom fram i Wetterbygden. Den där spretiga offensiven som ibland slutade i platt fall, men som ibland också gjorde skillnad.

– Jag gillade CJ från början när jag såg honom. Det är lite av en favoritspelare för mig. Vissa säger kanske ”njaaaeee” (som Rajacic), men vi behöver tänka på alla komponenter. I fjol saknade vi lite av den spelartypen som CJ är, lite av Jaan Puidet-komponenten. En spelare som är överallt. Som tar returer som han egentligen inte ska kunna ta.

Torbjörn Gehrke gillar ”motorn”, arbetsinsatsen, ja, helt enkelt den där extrema viljan som han ser hos CJ Dunston.

I Gehrkes värld kan amerikanen bli en ny publikfavorit i ”älgarnas” land.

– CJ kan spela försvar på motståndarnas pointguard och hela vägen upp till position 4. Han kommer inte att göra mest poäng, men han är en otroligt viktig spelare att bygga vårt lag kring.

– Han kommer att få större roll offensivt hos oss än vad jag upplevde han hade i Wetterbygden, säger Gehrke och berättar att han kommer att jobba mycket på att utveckla Dunstons spel med ansiktet mot korgen.

Hur som helst: värvningen verkar alltså uppröra känslor – precis som det ofta brukar vara. Alla ser inte basket på samma sätt.

Det här gör dessutom att allt blir så mycket roligare. När det finns två ”läger”, två helt motsatta linjer, skapas det dynamik och intresse.

Båda tror också stenhårt på sin tes.

Frågan är vem som till sist får rätt.

Rajacic eller Gehrke?

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *