Läget i Jämtland Basket

Torbjörn Gehrke.

7-8 veckor är kvar innan Jämtland Basket samlas igen för att starta lagträningen – då kollar Bloggen läget.

Vid veckans årsmöte var intresset stort hos åhörarna hur lagbygget går. Torbjörn Gehrke, som säkert hade tänkt sig en anonym stund, längst bak i rummet, fick istället kliva längst fram och svara på frågor.

– Oj, då! Jag som kom hit i shorts och bara tänkte sitta och lyssna, sa Gehrke och småskrattade.

Jämtlands headcoach fick svara på hur lagbygget fortskrider.

– Det pendlar från vecka till vecka. Men när vi bygger årets lag är det för att vinna matcher. Tidigare har vi till viss del haft en mer ungdomlig framtoning, med flertalet egna talanger som vi velat ge speltid. Nu är många av de killarna borta, menade Gehrke.

Han betonade också vikten av att ha ett lag som spelar underhållande och händelserik basket. Med fart och individualister och med dunkar som charmar publiken.

Vilka spelare är ni på jakt efter?

– Det är en kombination av spelare som verkligen vill vara här, som vi har råd med och som kan spela snabbt och underhållande. Vi vill hitta spelare som är hyfsat identiska med fjolårets lag.

Precis som tidigare år vill Gehrke hitta fem spelare som är bärande. Alltså en riktigt vass förstafemma.

En skillnad är dock att han söker en pointguard som är en pointguard. En spelare som har ledarkvaliteter och som det övriga laget kan luta sig mot.

Det är ingen hemlighet att Teyvon Myers och Adam Rönnqvist var mer av shooting guards (tvåor), spelare som hellre sökte sitt eget skott än involverade hela laget.

Detta fungerade dock bättre än vad nog många hade trott. Deras kreativitet och skytte öppnade upp motståndarnas försvar och det var just Myers och Rönnqvist som många gånger vann matcher för Jämtland.

Kan Gehrke hitta ett liknande guardpar i effektivitet?

Den uppgiften blir svår, men förstås inte omöjlig.

– Vi behöver en pointguard som kan styra spelet när det bränner till. En naturlig ledare. Det är en jätteviktig bit.

Huruvida det nya Jämtland kan bli lika bra som i år återstår att se. Det gäller också hur långt man kan gå.

– Jag tror att vi kommer att kunna ställa ett lag på planen som är lika bra som årets lag. Resultatet beror också på hur de andra lagen satsar och bygger. Det är fortfarande så att vissa lag har lite mer pengar än vad vi har.

Med fyra spelare klara går Torbjörn Gehrke och övriga staben vidare med de övriga pusselbitarna. Fokus är att hitta ett par EU-spelare samt viktiga svenskar.

Jaan Puidet är en nyckelspelare som är högt på listan. Förmodligen också Andrew Smith. Puidet och Jämtland är i regelbunden kontakt och det finns helt klart intresse hos estländaren att återvända till Jämtland.

Själv sa han så här för en tid sedan om läget:

– Självklart finns det intresse. Varför inte ta ett år till hos Gehrke. Framtiden får utvisa vad som kommer att hända för mig.

En annan spelare som Jämtland har ringat in är Alexander Yemane. Den 20-årige forwarden har ett ligaår under bältet och förhoppningen är att han ska vilja stanna i klubben framför att flytta till USA och college.

– Han är en intressant spelartyp som absolut kommer att kunna utvecklas ytterligare. Det känns lite fel att gå ut och värva (en annan svensk) när vi har Alexander här, menar ordförande Erik Westin.

Uppskattad ung forward i Jämtland.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *