Efter Chuks avhopp – ny tid för Dolphins

Schweiz nästa. FOTO: TT

Adnan Chuk lämnar Norrköping Dolphins. Ny klubb blir Lions de Genève i Schweiz. Han tar därmed över från sin läromästare Vedran Bosnic, som också byter klubb.

Den förre Jämtlandsspelaren har skrivit ett tvåårskontrakt med Genève och är mycket förväntansfull inför att påbörja ett nytt kapitel i livet.

– … någonstans har erbjudandet blivit bättre och bättre med tiden och för mig och min karriär blir det rätt steg att ta, säger han till Norrköping Dolphins.

Chuk bryter därmed sitt femårskontrakt med klubben. En inte alltför sensationell utveckling med tanke på den turbulens som råder. Uppgifter gör gällande att Dolphins har det jobbigt med ekonomin, samtidigt som den nya styrelsen pratar i termer om en nystart, där man vill komma tillbaka till rötterna.

Johan Lind, en av de nya styrelseledamöterna, har också uttalat sig om att Dolphins behöver hitta ett spel som lockar publiken. Att laget på ett mer tydligt sätt skapar ett intresse och blir en viktig faktor hos folket i Norrköping. Inte bara när det vankas slutspel utan även i vardagen.

Enligt Bloggens tolkningar tycker Lind att Adnan Chuks spelstil kanske varit lite för oattraktiv. Lite för stel, lite för statisk.

Det här med spelstil är ju ett intressant ämne. Ingen med vett och sans kan klaga på Chuks arbete i Dolphins. Han har varit exempellös när det gäller framgång. Tre SM-finaler på fyra år, varav ett guld.

Ord blir så att säga överflödiga med en sån meritlista. Det finns ändå ett ”problem”: basket är, trots allt, en underhållningssport. Speciellt i Sverige.

Här är publiken svårflörtad. Här finns annan sport som redan är stor och som publiken hellre går på. Ishockey, fotboll och i viss mån handboll har ett genuint insteg i folks hjärtan.

Då räcker det inte alltid med att gå till SM-finaler. Då krävs det lite mer.

Ett bevis för det är Norrköpings andra elitklubb på vintern, Vita Hästen. Stadens allsvenska ishockeylag drar klart mer publik – trots att man återfinns i botten av tabellen.

Det här är självklart en fråga som är viktig att belysa. En attraktiv produkt, som drar publik, är i det långa loppet säkert en avgörande faktor för den nya Dolphinsstyrelsen.

Även om ordföranden David Bergström, Johan Lind och de övriga har ett öga på publiken, gäller det just nu att bygga ett slagkraftigt lag. Samt att hitta en ersättare till Adnan Chuk. Kanske blir det Mika Riipinen, som redan finns i klubben.

På spelarfronten har Mikael Lindquist och Edvin Stark lämnat. Möjligen gör Joakim Kjellbom samma sak. Och hur blir det med Anes Zekovic?

– Inget bestämt ännu, säger han till Bloggen.

Klart är att Dolphins står inför en ny tid, med många utmaningar. Förmodligen också en ny spelstil.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *