Har Gehrke dragit en ”kanin ur hatten”?

Torbjörn Gehrke har lyckats värva en av de största talangerna i svensk basket.

Jämtland Basket har alltså gjort klart med en ersättare till Daniel Johansson.

Det blir en skräll.

Flerfaldige och högt rankade U-landslagsmannen Olle Stumer, som i juli fyller 19 år, väljer att lämna storstadslivet i Istanbul för älgmarkerna i Jämtland.

Den 203 cm långe forwarden, som är son till förre landslagsmannen Per Stumer, har de senaste tre åren spelat junior- och utvecklingsbasket för turkiska storklubben Darussafaka.

– Det här är väldigt intressant. Olle är en spännande spelare. Egentligen fanns han inte med på vår lista från början eftersom jag inte trodde att han var ett alternativ, berättar Torbjörn Gehrke.

För en tid sedan kom dock en öppning. Olle Stumer fick då veta att han inte fick dispens att spela ett fjärde år i Turkiet. Tanken var annars att han efter tre år i ligan skulle betraktas som ”turkisk spelare, men så blev det alltså inte.

Då klippte Jämtland till och gjorde klart med Stumer. Kanske har Gehrke här gjort ett klipp?

– Vi hoppas det. Olle har haft en stor roll i Turkiet och han kan komma in och leverera direkt. Han är väldigt lång, rörlig och har ett bra löpsteg. Han vågar också ta den fysiska kontakten.

Jämtlands senaste nyförvärv spelar just nu U20-basket med Sverige. Han återfinns i samma landslag som Alexander Yemane, Olle Lundqvist och Oliver Gehrke.

Vi skriver att Olle Stumer är högt rankad i svensk basket. Det bekräftas av basketskribenten i Borås, Nick Rajacic. För två år sedan hamnade Stumer på plats nr 13 när Rajacic plockade ut en topplista på svenska talanger.

Olle Lundqvist var nummer 1, Elijah Clarance nummer 2 och Daniel Johansson nummer 23.

Även om 19-åringen aldrig har spelat regelbundet i seniorbasket, finns det en stor basketrutin i kroppen. Som uppväxt i Södertälje och i en riktig basketfamilj (storebror Peter är också U-landslagsman) har han levt med sporten i ur och skur.

Massor av U-landskamper och härdad med internationell basket gör att Olle Stumer bör vara redo att tampas i SBL.

– Han har en stor basket-förståelse och enorm utvecklingspotential. Det känns som att vi träffar rätt på många ”boxar” i den här värvningen.

Olle blir den femte spelaren i nästa års Jämtland Basket. Vad vi erfar kommer det, enligt säkra källor, att presenteras fler spelare inom kort. Ska vi tippa att spelare nummer 6 och 7 blir officiella inom en vecka?

Publicerat av

Hans Andersson