En vänsterhänt Durham

Har Jämtland Basket hittat en Jabril Durham-kopia i Davon Bell? Ja, det är förhoppningen.

Precis som Sporten berättar i dag har Jämtland Basket gjort sitt val av pointguard. Alltså ersättaren till Teyvon Myers.

Davon Bell, en 178 cm lång spelmotor, direkt från NCAA och division 1-skolan Presbyterian i South Carolina i sydöstra USA.

Bell har spelat i en liga som heter Big South All Conference, där en del av motståndarna har varit UCLA, Tennessee, Marquette och Jacksonville. Inga storheter kanske och Big South rankas inte som en av de bästa collegeligorna i USA.

Torbjörn Gehrke berättar dock att rankingen av ligor INTE varit det viktigaste i värvningen.

– Den här gången har vi utgått från spelstil, personlighet och potential. Inte från rätt liga. Vi har i två år letat efter en Jabril Durham-typ som kan pressa upp tempot och spela snabbt. Jag tror att vi har hittat den spelaren. Jag ser enorma likheter med Jabril, menar Jämtlands headcoach.

Davon Bell liknar absolut inte Teyvon Myers, vilket nog många tycker är synd. Meyers blev med tiden en megafavorit hos många.

Att hitta en kopia av Meyers har dock inte varit målet för Gehrke och kompani. Utgångspunkten i år har handlat om att rekrytera en PG med andra egenskaper. I den jakten har dessa kvaliteter varit viktigast:

1. Ledarskapet. Att hitta en klassisk spelmotor som kan styra tempo och riktning – och göra de övriga spelarna bättre.

2. Speeden. En spelare som likt Durham som från studs kan pressa upp bollen och skapa numerära överlägen i kontringsspelet.

De här två kvaliteterna verkar finnas i överflöd hos Davon Bell. Det kan vi se på den relativt korta video som finns tillgänglig från i fjol.

Vilken spetsegenskap är viktigast?

– Spelet med boll är överlägset viktigast. Där är Davon otroligt duktig.

Torbjörn Gehrke ser inget problem med att Bell haft ett lågt poängsnitt (12 respektive 10) de senaste åren. Han pekar på att Jabril Durham kom till Jämtland med 5-6 poäng i snitt från sitt sista år i Arkansas.

– Om jag bara hade tittat på hans siffror och spel från college hade vi inte tagit Davon. Men jag har gått tillbaka till hans High School-tid. Där var han extremt snabb och explosiv och en helt annan spelare. I college fick han en annan coach och blev tvungen att ändra spelstil, säger Gehrke och drar en parallell.

– Det är ungefär som om Jabril hade fått spela PG under Adnan Chuk. Då hade han säkert inte kommit lika mycket till sin rätt som han gjorde hos oss.

Jämtlandscoachen är ganska säker på att Devon Bells poängsiffror kommer att öka när han får större ansvar. Precis som var fallet med Durham.

– De kan mycket väl öka till 15-16 poäng. I så fall når han samma nivå som Adam Rönnqvist. Men det viktigaste är framförallt att Davon är så pass kreativ att han kommer att öppna upp för de övriga.

Det finns trots allt några frågetecken.

Målgörandet. Att vara kreativ och skapa sitt eget skott syns inte vara Bells bästa egenskap. Trepoängsskyttet har de senaste åren bara legat på runt 30 procent.

Längden. 178 cm kan i vissa lägen vara en negativ faktor. Å andra sidan vet vi att Corin Henry var lika liten, men det spelade ingen roll för hans effektivitet.

Åldern. Bell hämtas direkt från college och det brukar vara en riskfaktor. Omställningen från amerikansk skolbasket till europeisk basket – och dessutom den annorlunda livsstilen.

– Omställningen till Europa kan påverka och det blir förstås ett test. Men Davon är mycket motiverad och jag själv är mer förberedd med tanke på att Jabril också kom från college och dessutom var nästan identisk i spelstil, säger Gehrke och förtydligar att han tror Bell kommer att passa perfekt in i det spel som Jämtland vill stå för.

– När vi värvar Davon tittar jag inte så mycket på hans siffror från college utan vad jag tror han kan göra i vårt system.

Jämtlands ordförande Erik Westin kommenterar Davon Bell så här:

– Han är intressant och påminner om Jabril i spelstil. Vi kommer att kunna lira den snabba basket som vi vill.

Torbjörn Gehrke sneglar inte så lite tillbaka till 2016/17 när han pratar om Davon Bell. Det är den säsong som Gehrke fortfarande håller som högst.

– Jag vill påstå att vi som lag inte varit så bra sammansatt som det året. Vi var bara ett skott från att gå till semifinal och hade vi gjort det tror jag att det hade blivit SM-final.

Då hade Jämtland ett extremt ”uppspeedat” lag som via Jabril Durham kunde öppna upp motståndarförsvaren. Eftersom laget också förfogade över en mängd trepoängsspecialister, fanns det en stor uppsida.

– Vi var mycket kreativt även i fjol, men vi saknade en ledare. Vi kunde inte styra spelet som vi ville och det var en av de största bristerna. Det hoppas jag vi kan ha nästa säsong med Davon som PG.

Notera:

• Davon Bell har de senaste två åren varit den bärande spelaren i Presbyterian. Han har snittat 31 respektive 33 minuter per match.

• 2017/18 snittade han 12,8 poäng per match. I fjol 10,1 poäng.

• Trepoängsstatistiken är inget vidare. 33 respektive 27 procent.

• Fjolårets högsta publiksiffra för Bell och Presbyterian kom i bortamatchen mot Marquette; otroliga 14 058 åskådare. Collegebasket i USA är på sina ställen hur populärt som helst.

Publicerat av

Hans Andersson