Jämtlands fortsatta lagbygge

Jaan Puidet är fortfarande ett alternativ som small forward.

• Först blev Viktor Buszka kvar som andrecoach.

• Sedan slog Torbjörn Gehrke till med värvningen av talangfulle Turkietproffset Olle Stumer.

• I dag, fredag, presenterades Teyvon Myers ersättare i form av landsmannen Davon Bell.

Därmed har Jämtland Basket gjort klart med två coacher och sex spelare. Nästa uppgift blir att identifiera och rekrytera spelare nr 7, 8 och 9. Alla tre är tänkta som startspelare.

En shooting guard. En tvåa som ska fylla tomrummet efter Adam Rönnqvist. Troligen en EU-spelare.

En small forward eller en tredjeguard. En trea. Även här lär det bli en EU-spelare.

En powerforward/center. En spelare som ska ersätta Evariste Shonganya och Andrew Smith. Allt tyder på att det blir en spelare från USA.

Trion Nicholas Paulos, Jaan Puidet och nämnde Smith är fortfarande aktuella. Det mest sannolika är ändå att det i slutändan bara är Puidet som möjligen kan ta plats i 2019/20 års Jämtland.

– Nicholas var jättebra för oss i fjol och hade varit ännu mer effektiv om vi hade haft ett lite annat spel, med fler pass inom laget. Men just nu vill vi gå på en större och mer fysisk trea. En ”Auston Barnes-typ”.

Nicholas Paulos är med i tankarna, även om utgångstipset är att Jämtland satsar på en mer fysisk trea.

Andrew Smith är inte avskriven, men Jämtland har faktiskt stora problem att överhuvudtaget få kontakt med amerikanen.

– Jag tror att Andrews agent helst vill placera honom i Tyskland eller Belgien eftersom hans flickvän bor i Tyskland.

Det finns dock ytterligare en svensk klubb som har intresse av Smith. Bloggen tippar på att det är Luleå.

Andrew Smith är inte helt avskriven, men ser ut att hamna i Tyskland eller i Belgien.

Jaan Puidet då?

– Vi har haft dialog med Jaan ända sedan han lämnade oss. Han är närmare än Nicholas och Andrew, men jag vet också att han fortfarande har drömmen om att spela som proffs ute i Europa.

Hur är din känsla just nu vad gäller lagbygget?

– Jag har haft en god känsla ända från början. Vissa är kanske oroliga över att vi har förlorat så många spelare, men det är ingen ovanlighet i dagens basket. Men det gäller förstås att ha tungan rätt i munnen när vi sätter dit de övriga pusselbitarna.

Parallellt med spelare nummer 7, 8 och 9 jobbar Gehrke, Wiktor Buszka och Bo Wagenius med att fylla truppen med ytterligare tre svenska spelare. De ska då ta platserna 10 till 12.

Jämtland har ett flertal alternativ här. Både unga talanger från andra svenska klubbar som själva kontaktat Torbjörn Gehrke samt egna spelare.

– Spelare nummer 10 är förstås väldigt viktig eftersom det blir han som tar den sista platsen när vi åker på bortamatch, säger han.

Gehrke vill inte berätta i detalj hur detta pussel kommer att läggas, men han antyder att ett flertal spelare från andra klubbar (enligt vad vi erfar nästan ett halvt dussin) finns med i tänket. Liksom egna spelare som Alexander Yemane, Adam Johansson och John Pålsson samt unga guardduon Johan Petersen och Oskar Alm.

Yemane vill dock avvakta med sitt beslut till efter U20-EM – om han tar plats i Sveriges lag. Målet är att få ett kontrakt med ett college i USA.

Bloggens tips är att plats nummer 10 kommer att tas av Yemane eller en extern värvning. Samtidigt ska vi inte utesluta att det kan bli två externa värvningar av svenska spelare.

Gehrke vet att han behöver tillföra fler unga svenska kvalitetsspelare eftersom han de senaste åren har tappat spelare som Olle Lundqvist, Anton Kobylak Berglund, Niklas Larsson, Oliver Gehrke och Daniel Johansson.

Med tanke på att det finns ett stort intresse från ett flertal unga svenska talanger och U-landslagsmän, gäller det att tänka rätt här. Samtidigt som man förstås inte får stänga dörren för egna talanger som Adam Johansson och John Pålsson.

Publicerat av

Hans Andersson