”Kände redan i april att det skulle bli ett långskott”

Väljer att gå till Södertälje.

Torbjörn Gehrke insåg tidigt att det skulle bli svårt att behålla Andrew Smith.

– Det är klart att vi alla gillade Andrew, men jag kände redan i april att det skulle bli ett långskott. Han ville komma närmare sin flickvän eller hamna i södra Europa.

Jämtland Baskets headcoach anade dock att det fanns två svenska klubbar som kunde bli aktuella: Luleå och Södertälje genom deras satsning på spel i Europa.

Är det ett utslag av var ni befinner er i ”näringskedjan” som påverkar Smith att välja bort Jämtland?

– Om det hade varit näringskedjan som styrde, alltså pengar och upplevelse i hallen samt status i staden, då skulle Luleå ha vunnit, om de nu var intresserat.

Även om Gehrke gärna hade sett Smith fortsätta hos ”älgarna”, fanns det vissa tveksamheter. Amerikanen, som alltså också har ett lettiskt pass, hade en svajig sejour i Jämtland. Hans start var fantastisk, men allt eftersom uppdagades vissa elementära brister i det offensiva spelet.

De sista matcherna under säsongen var faktiskt av riktig lågvattenklass.

Smith är atletisk och en stark skottblockare och han kan även poppa ut till trepoängslinjen och skjuta från distans, men han är begränsad i spelet nära korgen. Amerikanen har inte riktigt det rörelsemönster och den dribblingsförmåga som krävs för att slå sin motståndare.

Det märktes mycket tydligt i två av de sista semifinalmatcherna mot Södertälje. Ludwig Degernäs hade då upptäckt svagheterna hos Smith och skissade upp en matchplan på hur man skulle försvara mot Jämtlandsspelaren.

Resultat: Smith kunde bara göra 5 respektive 0 (!!!!!!) poäng.

Det här var fakta som förstås överraskade Jämtlandsledningen och som har gjort Torbjörn Gehrke och kompani lite tveksamma inför att kontraktera Smith igen.

Hur som helst. Södertäljes ambition att gå långt i Europa Cup kan ha fått Andrew Smith att välja Degernäs och kompani.

– Med cupspel kan man pruta löner med 25-30 procent, såvida det inte är en äldre, erfaren spelare. Det här är inget ovanligt. Vi har själva haft spelare genom åren som tänkt likadant, men som i slutändan fått erbjudanden utomlands, säger Gehrke.

Jämtland Basket har redan maskineriet igång för att hitta en annan power forward/center. Namn finns och ännu fler kan bli aktuella.

– Jag fortsätter att scouta härifrån Thailand, hälsar chefsscouten Bo Wagenius.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *