Önskereprisen

Jaan Puidet i en stilstudie från en av sina tidigare matcher för Jämtland. Motståndare är Umeå och Puidet bryter sig fram mellan Andre Nilsson och Alexandros Varytimiadis.

”A hero is back”.

En hjälte är tillbaka.

Det som så många hade hoppats på blir alltså verklighet. Jaan Puidet återvänder till Jämtland Basket.

Efter ett års mycket stor saknad är den viljestarke och mäkta populäre estländaren klar för en fjärde säsong hos ”älgarna”.

Puidet blir alltså årets BKV-spelare – den andra i ordningen. Det är också exakt det scenario som många har önskat sig.

Hans status hos Jämtlandsfolket har med åren vuxit till en nivå som snuddar vid den högsta som går att nå. Ja, här pratar vi faktiskt i konkurrens med de största profilerna i Jämtland Baskets historia.

Doremus Bennerman är avgjort den bäste spelaren genom alla tider. Chris Watson, Chris Redding, Gerry Besselink, Bo Heiden och Darius Hargrove skuggar där bakom, men Jaan Puidet och en viss Roger ”Jösse” Lilliesköld måste också nämnas i samma andetag.

Puidet och ”Jösse” tillhör den skara spelare som blivit publikfavoriter med sin vilja och sin extrema vinnarskalle. Ja, även en spelare som Dino Cinac blev bejublad och mäkta omtyckt enbart för sin inställning.

Faktum är att det ofta är den här typen av spelare som med åren blir de största i folks hjärtan. Denna kompromisslösa inställning och krigaranda verkar alltid vara en automatisk väg in i folks hjärtan.

Spelare som vägrar att vika ned sig, som tar strid och som bara kör är värd sin vikt i guld.

Tänk om fler spelare kunde fatta det här: att enbart talang och krasst utförande måste kombineras med ett stort hjärta. Att sätta laget före ditt ego kan vara svårt, men den långsiktiga vinsten överväger alla umbäranden.

Det är inte bara laget som blir vinnare med en sån attityd hos enskilda spelare. Du själv får med dig något som är så mycket mer värt än kortsiktiga rubriker och matchvinnarroller.

Headcoach Torbjörn Gehrke har förstås det i bakhuvudet när han värvar tillbaka Jaan Puidet. Ja, samma typ av egenskaper finns faktiskt med i värvningen av CJ Dunston som verkar vara sanna typ av krigare.

Gehrkes plan är att tillföra lite mer fajting spirit, lite mer av den där enkla och tydliga viljebasketen, försvarsspelet och returkampen till årets Jämtland Basket. Men samtidigt behålla farten när man går till anfall.

Det låter som ett utomordentligt klokt tänkesätt.

Mitt i allt finns ändå ett frågetecken: var är skyttarna, de där naturliga målgörarna? Spelarna med de känsliga händerna?

Med tanke på hur fantastiskt bra och rolig fjolårssäsongen var finns det självklart åskådare som är oroliga att årets modell av Jämtland Basket ska tappa i kvalitet och i underhållningsvärde.

Vid strafflinjen.

Den reflexionen är inte alls fel. Eller som en trogen Jämtlandssupporter sa under onsdagen, när Jaan Puidet presenterades för de 96 personer som satsat pengar i BKV-projektet:

Man undrar ju. Ska Jämtland lira utan skytt i år”

De sista pusselbitarna måste bli några extrema målgörare. Den saken är klar.

Det här är också något som Gehrke och kompani är inne på. Jakten är sedan länge inledd. Två naturliga poänggörare ska rekryteras.

Hur ser då Bloggen på värvningen av Jaan Puidet?

Det är väl bara att erkänna (än en gång): 27-åringen är en av våra absoluta favoriter.

Jaan Puidets storhet ligger INTE i att han gör 20 poäng, kväll efter kväll. Hans storhet är den han är som person. De kvaliteter ha har som människa – något han sedan tar med sig på planen.

Full fart framåt – med energi och fokus. Här Puidet i samma match mot Umeå.

Han är den lojale, osjälviske energispelaren som sätter laget främst. Som spelar med hjärtat, tar sitt jobb på allvar, som springer tills han stupar, som villigt fogar sig i vad coachen säger och som dessutom har ett äkta klubbhjärta – till skillnad mot vissa andra spelare som drar iväg efter ett år eftersom pengarna är större på annat håll.

Den typen av egoism och självfokusering betackar vi oss för (även om vi kan förstå vissa spelares vägval eftersom det handlar om en kort karriär).

Jaan Puidet är – precis som Gustav Hansson – den typ av människa som alla coacher önskar ha i sina lag. Med hjärtat på rätt ställe växer de i sin betydelse – och popularitet.

Kom dock ihåg att JP självklart också är en mycket bra basketspelare. Som flerfaldig landslagsman har han en hög status i estländsk basket. Det förstärktes under fjolåret då han var en av de absolut bästa spelarna i ligan.

Vad sägs om topp 10-placeringar både i poäng och i returer?

Det i en liga som rankas högre än den svenska.

Att återvända för en fjärde säsong i en och samma klubb gör man inte utan att väldigt starka band har byggts upp med klubben och publiken.

– När vi pratade om vilken som skulle bli årets BKV-spelare förstod vi snabbt att det bara fanns ett val: Jaan Puidet, berättar Eva Axstål, som själv jobbat in cirka 80 000 (!) kronor till BKV-spelaren.

Det här blev i sanning en hyllningsartikel mer än något annat, men ibland går det inte att låta bli.

”Welcome home, Jaan”!

Jaan Puidet gjorde under våren ett uppskattat återbesök hos Jämtland Basket. Här ser vi honom efter den aktuella matchen tillsammans med supportrar och Oliver Gehrke.

Här är höjdpunkter från Jaan Puidets senaste säsong i Jämtland Basket, 2017/18:

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *