Nyförvärven lovprisas

Elena Popkey är mycket nöjd med ÖB:s dubbelförvärv från USA.

Elena Popkey är minst sagt upprymd över ÖB:s senaste nytillskott, forwarden Mari Stewart och coachen Sidney Santos.

– Mari är ett hot från alla håll på planen och Sidney är helt enkelt otrolig, menar ÖB:s headcoach, som i slutet av juli landar på svensk mark igen.

Popkey tror att Stewart och Santos på många sätt kommer att ge ÖB ett ordentligt lyft. Både på och utanför planen.

– Mari är en insidespelare från Kalifornien. Hon är en väldigt allsidig målgörare och eftersom hon är ett hot från alla håll och kanter, kommer hon att öppna upp golvet för de övriga. Vi kommer att få fler möjligheter att göra poäng både utifrån och i insidespelet.

Elena Popkey trycker också på Stewarts fysiska förmåga i försvaret, i screensättningen och att skydda den egna korgen.

– Vad som jag observerade mest när jag såg Mari på film var att hon aldrig slappnade av i spelet. Hon gör de små sakerna som påverkar helheten. Dessutom jobbar hon hårt och är en ledare.

Enligt Popkey har Mari Stewart den typ av entusiasm och motivationsegegenskaper som påverkar omgivningen.

– Hon inspirerar andra att jobba hårdare och har den där vinnarviljan. Jag gillar också hennes inställning att hela tiden vilja förbättra sig själv.

Vad säger du om Sidney Santos?

– Hon är otrolig. Jag har känt henne i ungefär sex år och hon är en av de mest passionerade människor jag träffat. Det är en glädje att vara i hennes närhet.

– Hon kan sporten extremt bra och vet hur hon ska lära ut det på ett uppmuntrande sätt.

Santos var forward under sin aktiva karriär och i den biten kommer hon att ha en speciell roll i ÖB.

– Hon kommer att ge oss en annan dimension på träningarna. Anfallsspelet utifrån ett forwardsperspektiv är ett område där jag saknar en viss erfarenhet.

Popkey och Santos har spelat collegebasket i samma lag, men inte lika mycket som var tänkt.

– Sidney tvingades kämpa sig igenom flera skadeperioder och det gjorde att hon fick lära sig nya saker. Istället för att besegra motståndet genom sin atletism fick hon försöka vara smartare, säger Popkey och tror samtidigt att det har gett Santos en unik fördel i coachandet.

Eftersom de båda har känt varandra i flertalet år har de byggt upp en bra vänskap som lär bli betydelsefull under den kommande säsongen.

– ”Sid” är osjälvisk och jag tror att hon kommer att vara en viktig mentor på och utanför planen. Det skulle inte förvåna om hon får några varningar (av domarna) för att hon går på för hårt när hon pushar oss . Men det är absolut inget jag kommer att bli upprörd för, säger Elena och skrattar.

Förresten: hur firade du USA:s nationaldag (4 juli)?

– Det var väldigt roligt. Jag firade dagen med gamla vänner.

Publicerat av

Hans Andersson