Skrällen: Stumer petas ur EM-laget

Olle Stumer petades i sista stund från Sveriges trupp till U20-EM i Portugal.

Jämtland Baskets nyförvärv Olle Stumer kändes given i Sveriges trupp till U20-EM i Portugal. Han har i flera år tillhört ungdoms- och juniorlandslagen och även varit en av de tongivande spelarna.

Bloggen trodde därför att Stumers plats i 12-mannatruppen var ganska självskriven.

Så blev det inte.

13 spelare var kallade till det sista tredgarslägret i Södertälje. En spelare skulle alltså bort inför avresan till Portugal.

Valet föll oväntat på Olle Stumer, som därmed missar sommarens stora mästerskap.

Vi vet inte vem som till slut fick Stumers ”plats” som small forward, men en som spelar på den positionen och som ingår i truppen är Oskar Palmquist.

Oskar är en riktig talang, en bra skytt och dessutom nyligen värvad till Nässjö från Marks BG.

Nu kommer vi till en intressant ”detalj” i det hela. Coach i Nässjö är en viss Joakim Källman. Samme Källman är också förbundskapten för Sveriges U20-landslag och som alltså den som valde Palmquist framför Stumer (om det nu var mellan dessa två som den sista platsen stod mellan).

Bloggen har pratat med en del basketfolk om uttagningen och alla de som vi har varit i kontakt med tycker det är konstigt att Stumer föll bort.

– Jag finner det märkligt eftersom jag själv har varit i Turkiet och vet vad Olle har gjort i Darussafaka. Men jag vet heller inte vet vad spelarna har gjort på landslagslägret, säger store basketprofilen Jonte Karlsson, tidigare landslagschef på förbundet och numera expertkommentator på Viasat.

Jonte igen:

– Förbundet säger att de vill satsa på unga, svenska talanger och här har de en kille på två meter, som spelar i Turkiet, men han får ändå inte plats i landslaget.

Märkligt” säger Jonte Karlsson om att Olle Stumer petas ur Sveriges U20-trupp.

En annan basketprofil uttrycker sig så här:

– Oskar hade ENORMA skadeproblem under fjolåret. Killen spelade knappt. Stumer gjorde bra ifrån sig på EM förra året och har kört på under hela säsongen i Turkiet. Vid en första anblick låter det som en skum uttagning, även om det också beror på hur resten av truppen ser ut. Jag har heller inte varit där och sett hur träningarna varit.

Bloggen har inte den exakta bakgrunden i frågan, men den lilla kunskap som vi ändå besitter, får även oss att höja på ögonbrynen.

Stumer kommer från en säkerligen tuff och konkurrenskraftig säsong i Turkiet (storklubben Darussafaka) och har i flera år varit en viktig pjäs i svensk- ungdoms- och juniorlandslag.

Palmquist (om det nu återigen var mellan dessa båda spelare som uttagningen handlade om) har alltså å sin sida en mycket jobbig säsong bakom sig, med stora skadeproblem. Det gjorde att han bara spelade fem matcher i division 1 södra i fjol (Marks BG). Palmquist kunde dessutom, enligt uppgift, inte vara med på hela det sista träningslägret inför avresan till Portugal.

Utan att veta exakt bakgrund är sidsteppningen av Stumer uppseendeväckande. Den enda förklaringen som vi ser är att Joakim Källman vill ha in en skytt (som Palmquist) istället för en kraftfull genombrottsspelare och returtagare (som Stumer).

Här är Sveriges trupp till U20-EM (B-gruppen):

Felix Lemetti, Melwin Pantzar, Beni Fungula, Erik Persson, Gustav Moberg, David Höök, Oskar Palmquist, Olle Lundqvist, Musa Jeng, Alexander Yemane, Oliver Gehrke, Anton Jansson.

Tre Jämtlandsaktuella spelare finns alltså med; Yemane, Gehrke och Lundqvist.

Publicerat av

Hans Andersson