Här är Jämtlands nästa steg i lagbygget

Ordförande Erik Westin och headcoach Torbjörn Gehrke kan ha hittat en ny small forward. FOTO: EVA AXSTÅL

Under måndagen blev Jordan Semple officiellt en Jämtlandsspelare. Han blir därmed det tredje utlandsförvärvet och spelare nummer 7 i Jämtlands nya lagbygge.

Nästa pusselbit kan mycket väl bli en amerikansk 3-4:a. Enligt Bloggens efterforskningar har kvartetten Torbjörn Gehrke, Erik Westin, Bo Wagenius och Wiktor Buszka gemensamt hittat en högklassig small forward.

Som ni förstår är klubbens rekryteringsarbete inget solorally. Även om Gehrke drar upp de stora linjerna, får han ovärderlig hjälp från dessa tre andra ledare.

– Eftersom ”Pecka” (Johansson) i år har ett extra stort ansvar för marknadssidan, är det naturligt att vi övriga fokuserar på att bygga laget, menar Gehrke.

Då blir en sådan person som Bo Wagenius en nyckel i jakten på att träffa rätt i djungeln av spelare. Här sitter Jämtland Basket på en fantastisk kraft. Wagenius har ett enormt kontaktnät, som han har byggt upp under decennier av arbete för ”älgarna”.

– Mitt kontaktnät är brett. Jag jobbar med agenter som jag litar på och som litar på att klubben levererar det vi lovar, säger Jämtland Baskets chefsscout.

Hans mångåriga och noggranna jobb har skapat en situation där han har en förmåga till snabb överblick över marknaden. Urvalsprocessen blir enklare genom att agenterna sedan länge känner till prisnivån och standarden på basketen i Sverige.

Bo Wagenius har precis som tidigare varit högst inblandad i årets värvningsarbete. Till exempel i den spelare som verkar vara på ingång till position 3-4. Där är förhandlingarna relativt långt framskridna och kanske går Jämtland i mål redan i början på veckan.

I så fall lär det bli en målgörande spelartyp som också är bekväm att ta minuter som power forward.

Hur tänker du sedan, ”Tobbe”?

– Jag vill inte avslöja för mycket när det gäller de utländska spelarna. Men vi har flera namn. Det jag kan säga är att när jag värvar nästa typ av spelare tittar jag inte enbart hur bra han är, utan i förhållande till de övriga spelarna jag har.

Gehrke kan mycket väl tänka sig att slå fast den femte och sista utlandsspiken först i mitten av augusti. I så fall senare än någonsin.

Fördelen med en sådan sen värvning är bland annat prislappen. Eller som Bo Wagenius säger:

– Priserna (på spelare) är omöjligt höga i maj, mindre höga i juni och ännu mindre i juli. Det är alltid hög arbetslöshet bland amerikaner eftersom det finns fler spelare där. I EU är antalet spelare färre, men då är det också högre priser för såna spelare.

Bo Wagenius gör nästan alltid det första jobbet i spelarjakten. Han fogar samman en bruttolista utifrån coachens önskemål.

Torbjörn Gehrkes tankar avseende spelare nummer 10, 11 och 12 involverar bland annat Alexander Yemane och John Pålsson. Den förstnämnde skulle vara idealisk att få in eftersom det i Jämtlands lagbygge råder brist på stora spelare från bänken.

– Jo, jag vet, men Alex avvaktar fortfarande eftersom han helst vill till USA, svarar Gehrke.

Vill helst till USA.

John Pålsson lär komma att ingå i 12-mannatruppen.

Adam Johansson kommer inte att spela för Jämtland i år. På grund av den tuffa konkurrensen på guardsidan väljer 19-åringen att flytta till Norge.

Det blir spel i fjolårets ligatvåa Gimle, under Audun Eiskelands ledning. Samme Eiskeland som är assisterande landslagscoach i Norge bredvid Mathias Eckhoff.

Väljer Norge på grund av den hårda konkurrensen i Jämtland Basket.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *