En spännande fransk-amerikan

Torbjörn Gehrke hoppas få applådera extremt mycket åt sin nye powerforward Jordan Semple.

Jämtland Basket har hittat CJ Dunstons ersättare på position 4 (power forward).

Valet har fallit på en 26-årig franskamerikan, med bland annat mycket stora meriter från säsongen 2016/17 i Bulgarien.

Jordan Semple, en 201 cm lång och flexibel spelare som ”springer golvet” väldigt smidigt och bra.

– Jag är väldigt förväntansfull. Jordan är kreativ och väldigt offensivt lagd. Han kan ta bollen till korgen, han kan sätta den i golvet, han kan ta returer och blocka skott. Han är väldigt mångsidig, menar Torbjörn Gehrke, som beskriver Jämtlands senaste nyförvärv som en ”Auston Barnes-typ”.

Ordförande Erik Westin är också upprymd över värvningen.

– Jordan är en spännande spelare. Det finns en otrolig potential i honom. Att han sitter på ett EU-pass gör inte saken sämre, kommenterar Westin.

Om Jordan Semple kan nå upp till samma nivå som Barnes och göra det med samma regelbundenhet- ja, då har Gehrke gjort ett jätteklipp.

Jämtlandscoachen förklarar att Semple kan vara en dominant spelare både i det distinkta målgörandet och i returkampen.

Gehrke har fog för sina förhoppningar med tanke på vilken kanoninsats som Jordan Semple gjorde i Bulgariens högstaliga, 2016/17. Det måste utan tvekan ha varit en säsong som gav eko i hela basket-Europa.

Semple var helt enkelt hela ligans största stjärna. Han var nummer 1 i poäng (20), i returer, blockar och steals!!

Med ett sådant statistiskt CV var det inte konstigt att han blev utnämnd till Årets forward, Årets försvarare samt All Star Team MVP.

Det här går, precis som Torbjörn Gehrke säger, inte att vifta bort. Men frågan är då hur Jämtland Basket klarar av att värva en sådan kapacitetsstark spelare?

Svaret är delvis att Jordan Semples gloria har minskat i strålglans. Ett antal besvärliga fotledsstukningar och därmed långa skadeperioder i Israel och Frankrike har stoppat upp karriären,

Är då inte Gehrke bekymrad över 26-åringens skadehistorik?

– Det finns alltid risker och vi är inte blinda för dem, men det handlar mycket om rutiner. Vi ska se till att han får bra kontinuitet i träningen, rätt uppbyggnad och rätt skydd. Alexander Yemane hade stukat sina fötter 15 gånger innan han kom till oss, men jag vågar säga att vi är rätt bra på den (förebyggande) biten.

Från Jämtlands håll hoppas man att motivationsfaktorn ska vara extremt hög hos Jordan Semple. Med tanke på den ambitionsnivå som han hade när han startade proffslivet, succesäsongen i Bulgarien och sedan de två senaste årens sönderhackade sejourer, borde 26-åringen se nästa säsong som kanske den helt avgörande för hans basketframtid.

– Tåget håller på att lämna perrongen för Jordan om han ska hinna upp till den nivå han hade 2016/17. Jag tror att han kommer att vara högmotiverad hos oss.

Torbjörn Gehrke vet ändå att rekryteringen av Jordan Semple är en liten chansning. Men i det läge som Jämtland Basket befinner sig i, behöver man ta en viss (kalkylerad) risk.

Klubben har inte samma ekonomiska muskler som Luleå, Borås och Södertälje (där Jämtlands nio miljoner i omsättning ska jämföras med strax över 20 för Luleå), men eftersom målet ändå är att gå till SM-final, måste Gehrke och kompani chansa.

Ja, helt enkelt försöka hitta dyrbara blommor i ”buskarna”.

– Det är lite som när vi värvade Mike Bruesewitz. Det var inte många som trodde på honom efter några säsonger på Malta och i Norge. Men det är lite så vi måste jobba om vi ska rå på Luleå, Borås och Södertälje.

– Jordan har en lite irrationell spelstil, men han har mognat för varje år. Vi hoppas naturligtvis att det här året blir då han kommer tillbaka till det spel han hade i Bulgarien, menar Torbjörn Gehrke som alltså befinner sig i Portugal.

Han är kombinerad pappa/spion under U20-EM. Hittills har han fått se Sverige och sonen Oliver vinna en av tre matcher.

– Det gäller också att koppla av och verkligen tillåta sig att ha semester. Jag försöker undvika att jobba så mycket, säger han.

Vädret i Matosinhos inbjuder till avkoppling. Mellan 22 och 25 grader och strålande sol utlovas i veckan.

Publicerat av

Hans Andersson