U20: Fortsatt tungt – men Lundqvist het

Tredje raka förlustsmällen för Sverige i Portugal.

Sverige med nye coachen Joakim Källman fortsätter att gå oväntat tungt och förlora i gruppspelet i U20-EM i Portugal. Mot Nederländerna kom den tredje raka förlusten.

Sverige hade 30-28 i halvtid, men en skral andra halvlek betydde att man tappade och föll med 61-66.

Enda ljusglimten var Olle Lundqvist – som på nytt var ensam svensk om att på allvar kunna luckra upp holländarnas försvar.

Lundqvist var aktiv över hela banan och kom ofta till avslut nära korgen. Han sköt 22 poäng, dubbelt så många som näst bäste lagkompis, Melwin Pantzar. Den på förhand högt rankade guardkollegan Felix Lemetti har helt kört fast och noterade 0 poäng på 14 minuter.

Olle Lundqvist hade en sån där match då han var inblandad i det mesta av värde. Han matchades 29 minuter och bidrog med returer, assists och steals.

Med sina 22 poäng klättrar Lundqvist i poängligan i hela EM. Han snittar 16,0 poäng per match och är dessutom topp-3 i steals. Fortsätter 19-åringen så här finns det chans att han tar plats i All Star Team – såvida inte juryn bedömer att Sverige som lag håller för dålig klass.

Joakim Källmans lag kommer nämligen inte att sluta på någon topplacering i B-gruppen. Med matchkvoten 1-3 blir det spel om någon av de lägre rankade slutplaceringarna. Målet, att bli uppflyttat till A-divisionen, är redan grusat.

Det här är förstås en missräkning för den svenska lagledningen. En del av ansvaret faller förstås på Källman, som har misslyckats att få laget att fungera maximalt, framförallt offensivt.

Det är bara Olle Lundqvist som lyckats hitta ett sänk. Upphaussade Real Madrid-guarden Melwin Pantzar är oroväckande blek, liksom Erik Persson. Inte heller en pålitlig kraft som Oliver Gehrke kommer till sin rätt.

Det känns som att Källman inte har hittat den offensiva nyckel som är ett måste för att få ut lagets egentliga kapacitet. Det blir för mycket uppstyrt och 5-mot-5-spel, för mycket ”Dolphinsspel”, där man inte utnyttjar spelarnas speed och förmåga att skapa överlägen med snabba uppspel.

Att spela med fart och få snurr på bolltempot är ofta den bästa modellen för svenska ungdomslag på internationell nivå. Anledningen är att Sverige sällan har de stora och fysiska spelarna och sällan kan spela ”centerorienterat” och mer långsamt.

Man måste helt enkelt dra nytta av sina guards, spela snabbt och enkelt och komma till många enkla avslut.

Den förre Norrköpingscoachen har dock gjort ett bra jobb med att få Lundqvist och kompani att spela försvar. Där är Sverige bra. Man spelar med rörelse och intensitet och tar även många returer.

Mot Nederländerna var det alltså bara Lundqvist som klarade av att dyrka upp motståndet. Oliver Gehrke och Alexander Yemane bidrog hade en tung kväll och stannade på 5 poäng var.

Olle Lundqvist är ende svensk som får högt betyg så här långt i EM.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *