U20: Makalöst när Israel vann finalen

Israel vann sin andra raka titel i U20-EM. Finalen mot Spanien höll en makalöst hög nivå. FOTO: TT

Sverige i all ära, men den här söndagskvällen väljer vi främst att fokusera på A-divisionen i Tel Aviv och finalen mellan Israel och Spanien.

Vi fick se en fullständigt fantastisk match och en makalös stämning i relativt nybyggda Shlomo Group Arena. Fullsatta läktare och cirka 3 500 åskådare som levde om precis som vi är vana vid när det gäller basket på de här breddgraderna.

Det enorma hemmastödet var förstås en stor fördel genom hela turneringen och speciellt i finalen. Spanien bjöd på ett formidabelt motstånd, men klarade till slut inte av Israels furiösa tempo och intensiva försvarsspel.

Anfört av 202 cm långe guarden/small forwarden och superlöftet Deni Avdija (som faktiskt är född 2001) spelade Israel med en fart och en aggressivitet som Spanien inte kunde matcha.

Israel vann med 92-84 sedan man ryckt loss i andra halvlek. Det var en form av ”modern basket” som vi fick se. Snabba och rörliga spelare som med blixtsnabba aktioner kom till skott eller stängde vägen i försvar.

Det gamla och statiska centerspelet lyste nästan helt med sin frånvaro. Spanien hade en del större spelare, men de kom helt bort när Israel pressade stenhårt i försvar.

Glädjescenerna efteråt var otroliga, både på planen och läktaren. Det här var verkligen laget OCH publiken som tillsammans vann finalen till Israel.

Deni Avdija – som i semifinalen mot Frankrike hade 26 poäng, 11 returer, 5 steals och 3 blockar – var något av hela EM:s störste spelare. Han snittade 17,7 poäng, 8,8 returer, 5 assists och 2,3 steals per match. 18-åringen är hemmahörande i storklubben Maccabi Tel Aviv och förväntas gå mycket högt i nästa års NBA-draft.

Vi kan konstatera att Israel regerar i Europa vad gäller herrarnas U20. 2017 var man i final, i fjol vann man och i år försvarade man titeln.

I B-divisionen blev det uppflyttning för Portugal, Tjeckien och Belgien. Sverige slutade nia efter seger i dag mot Estland med 85-73.

Guarden Felix Lemetti – som vaknade till mot slutet av veckan – var bäst med 22 poäng. Olle Lundqvist hade 14+14 och Oliver Gehrke 10 poäng. Alexander Yemane spelade inget i dag heller och där är det nog någon skada som spökar.

Lundqvist har varit Sveriges bäste spelare i EM och också en av hela turneringens främsta. Trea i poängligan (18 i snitt) och tvåa i effektivitet för den bollskicklige jättetalangen. Bli inte förvånad om det resulterar i ett kontrakt med någon riktigt bra klubb i till exempel Spanien.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *