Öqvist: ”Det har varit superroligt”

Peter Öqvist är oerhört nöjd med de första dagarna i Östersund.

Fem dagar och nio träningspass är strax avklarade av Framtidslandslagets samling i Jämtland. I helgen väntar två landskamper mot Norge.

Bloggen – som bevakade fredagens förmiddagspass – fick en pratstund med förbundskapten Peter Öqvist, som är mäkta nöjd med läget.

– Det har varit superroligt, med 100-procentig insats från spelare och coachstab. Jag kan inte vara mer nöjd.

Öqvist passar gärna på att berömma externa aktörer i Östersund som har sett till att göra träningslägret så optimalt som möjligt.

– Jag vill tacka hotellet, Östersunds kommun, Jämtland Basket och restaurangen. Det är makalöst vad de har tagit hand om oss. Vi har blivit otroligt väl bemötta och det har varit en fröjd att jobba.

Peter Öqvist, som tidigare varit förbundskapten för Island, vill inte hålla med om att det är svårt att träna ett ”B-landslag”, som inte har några mästerskap eller värdematcher att sikta mot.

– Vi vill vara en del av A-landslaget och en stor del är att förbereda spelarna inför framtiden. Att bygga ett grundspel, ge dem landskamper och något för erfarenhetsbanken. Vi vill att de ska lära sig seniorlandslagets program.

Headcoach för Sundsvall och Luleå och SM-guldmedaljör i båda klubbarna. Dessutom förbundskapten för Island samt nu också för Sveriges ”B-landslag”. Det är meritlistan för Peter Öqvist, fortfarande bara 43 år ung. FOTO: TT

Det syns att Öqvist tagit sitt nya uppdrag på allvar. Han har varit extremt taggad och motiverad under dessa dagar i Jämtland. Ja, om det är någon som har imponerat mer än någon annan är det faktiskt ingen spelare utan headcoachen själv.

Totalt fokus och uppmärksamhet. Proffsighet i såväl små detaljer som i allt det övriga.

Till och med i till synes enkla uppvärmningsövningar har Öqvist lagt ned själ och hjärta – allt i syfte att de ska utföras på ett maximalt sätt.

Ungefär som i dag.

– Lyssna, killar! Om det satt en NBA-scout på läktaren och såg er göra den här övningen, då tror jag att ni skulle prestera ert yttersta. Kör exakt som om det vore så, menade han under fredagens förmiddagspass.

Är det hedrande att vara landslagscoach?

– Absolut! Att få vara med i toppen av en nations basketpyramid är otroligt hedrande.

… och så blir det matcher mellan Öqvist och Eckhoff igen…?

– Hehe! Ja, det ska bli roligt att träffas igen, hoppas jag (beroende på hur det går i matcherna).

– De senaste åren har vi haft kontakt via bland annat messenger, men det var ett tag sedan vi träffades. Senast vi sågs var i Las Vegas, när Mathias var där med Nigerias landslag.

På frågan vad vi bör förvänta oss av Sverige B mot Norge i helgen, blir Peter Öqvist lite svävande.

– Resultaten bygger på en mängd olika faktorer. Till exempel hur de har tränat, hur mycket jag vet om deras lag och deras styrkor. Jag tycker att vi istället för resultat ska titta på vår prestation.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *