Ligaranking

Bloggen tippar Jämtland Basket i skikt nummer 2.

Med cirka sex veckor kvar till ligans premiärmatch mellan Djurgården och Jämtland, bjuder Basketfeber på en ranking.

Så här är vår gradering av de tio lagen:

Skikt 1: Södertälje, Luleå, Borås.

Skikt 2: Jämtland, Wetterbygden, Nässjö.

Skikt 3: Umeå, Köping, Djurgården, Norrköping.

Södertälje: Tuggar på med hög ambitionsnivå, starka nyförvärv och kval till Champions League (start 17 september). Tappar Garcia, Barnes, Alexander Lindqvist, Bizaca och Ramstedt. Blytunga avbräck. Ingram och Callison är dock två spännande amerikaner med starka insatser i Danmark och i förre Jämtlandsspelaren Andrew Smith och pålitlige skytten Dino Pita (som gör comeback) har man krut i bössan så att det räcker. Självklar SM-guldkandidat igen.

Anton Kobylak Berglund kan få sitt genombrott i år. Small forwarden, med det vassa skottet, får hur som helst en större roll än i fjol.

Luleå: Bygger om sitt lag och satsar maximalt på en mycket dyr och stark förstafemma. Tar tillbaka Rozzell och Upshur och värvar Axel Nordström som en självklar matchvinnare. Denzel Andersson vågade inte chansa på en flytt utomlands vilket ökar Luleås guldchans. Om Peter Öqvist hittar en tredje amerikan av högsta klass har han en förstafemma som kan vara bäst i ligan. Från bänken finns främst Hansson, Kobylak Berglund, nye Eliasson och Kearney. Det är nio spelare som gör Luleå till stor guldkandidat.

Marcus Tyus är kvar i Borås. Det borgar för att laget kan behålla det fartfyllda och poängrika guardspelet.

Borås: Fortsätter med en spelstil som bygger på fart, flexibilitet och skytte. Henrik Svensson och Jonas Larsson har fastnat för den fartfyllda och moderna stilen där spelare ska kunna vara mobila och mångfacetterade. Isländske Fridriksson får en nyckelroll. Han ska ersätta Hilliard. Tyus är kvar vilket garanterar höga poängsiffror. Om nya duon Cuthberson och Davis är så effektiva som ryktet säger blir Borås MYCKET bra. Har dessutom tre starka bänkspelare i Andreas Persson, Gutenius och Fredrik Andersson eller Simon Gunnarsson.

Jämtland: Vill flytta fram positionerna ytterligare ett snäpp efter fjolårets succe. Målet är SM-final. I så fall måste allt fungera. Till exempel måste Torbjörn Gehrke ha träffat 100-procentigt rätt med sina fem utlandsvärvningar. Dessutom behöver Jämtlands karismatiske headcoach få bra leverans från bänken. RT Guinn och Gustav Hansson är högkapabla som nummer 6 och 7. Frågan är vad Alexander Yemane samt nya duon Max Tandberg och Olle Stumer kan bidra med. Någon eller några av dessa behöver nog slå igenom på allvar för att Gehrke ska ha marginalerna med sig. Enligt uppgift har succéåret i fjol gett ”Pecka” Johansson och kompani en rejäl skjuts i sponsorarbetet. ”Det känns fantastiskt bra” sa Johansson i våras. Det kan betyda att kapital finns för en högklassig EU-värvning efter jul.

Nässjö: Joakim Källman har lämnat andrastolen i Norrköping Dolphins och blir headcoach för första gången. Blott 30 år gammal, men med massor av coachrutin. Hans Nässjö ser både bredare och vassare ut än i fjol. Behåller spelare som Ruffin, Williams, Terins och Medjedoub. Om nyförvärven håller måttet kan det bli Nässjös bästa säsong.

Wetterbygden: Boris Balibrea har ett år i ryggen. Uppbackad av en (enligt uppgift) stor sponsor med mycket pengar har spanjoren kunnat bygga ett lag som på papperet ser bättre ut än i fjol. Framförallt har Balibrea fler naturliga poängspelare. Rönnqvist valde (enligt vad vi förstår) pengarna i Småland framför den relativa tryggheten i Jämtland. Det kan bli en vinstlott för – Wetterbygden. Med Rönnqvist och nye Sabin som första ”eldkastare” har Balibrea en duo som kan hota alla lag.

Umeå: Är senast ute av alla lag när det gäller lagbygget. Det behöver inte betyda något negativt. Jesper Gustavsson vill göra allt så noga som möjligt och verkligen vända på alla stenar innan han tar beslut. Jesper brukar kunna hitta utländska guldkorn och om den vanan håller i sig, kan Umeå nosa på kvartsfinal igen. I Saleman, Andre Nilsson och Dawit har Gustavsson tre stabila svenskkort. Nye Högsbofostrade Jacob Johansson har imponerat i Italien och kan bli en joker.

Köping: ”Jotti” Nikolaidis har precis som Boris Balibrea fått ett år på nacken i sin nya klubb. Det bör kunna betyda framflyttade positioner. Tre spännande amerikaner samt före detta Uppsalaguarden Lukas Friberg är fyra intressanta nyförvärv. Niklas Larsson och John Brändmark är kvar, troligen också Sean Smith. Det kan räcka en bra bit.

Landslagscentern Adam Ramstedt är ett av flera tunga nyförvärv i Djurgården. FOTO: TT

Djurgården: Nykomlingen gör en storsatsning. Sex starka nyförvärv, däribland Anzuluni och Adam Ramstedt. Ligans äldste coach, Charles Barton, vet hur man ska bygga ett lag. ”Järnkaminerna” syns ha både spets och bredd. Liksom en stor portion entusiasm. Dessutom ska man spela premiären i Kungliga Tennishallen. Djurgården är en frisk fläkt i SBL-familjen.

Norrköping: Har bytt ut nästan hela laget och coachstaben. Kommer att jobba med en mindre budget och satsar därför hårt på unga talanger, uppbackade av tre utlandsproffs. Är naturligt nog nederlagstippat, men om spelare som bröderna Zekovic, Schuberg och Saks kan prestera stabilitet och utlandstrion samtidigt håller måttet – ja, då kommer Dolphins Knappast att bli ett nytt ”Uppsala”.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *