Nygamla ansikten i ÖB

Jennie Alfredsson, till höger, vill försöka sig på en comeback. Till vänster ser vi Wiktor Buszka och (en glad och uppspelt) Elsa Paulsson Glantz.

Erica Gavelin var också tillbaka på basketgolvet i kväll.

Två nya ansikten fanns på plats när ÖB i kväll körde sitt onsdagspass.

Erica Gavelin och Jennie Alfredsson.

Båda två ska enligt uppgift börja träna igen – med sikte att komma tillbaka i speldugligt skick – och ge ÖB det lyft man behöver i form av nya spelare.

Beskedet är oerhört glädjande. På flera sätt.

Dels för lagets skull, som alltså verkligen behöver påfyllning i truppen, dels för dem själva. Både Erica och Jennie är synnerligen talangfulla och har klar kapacitet att spela division 1-basket. Det skulle vara trist om de redan vid så här unga år lägger av eller tvingas lägga av.

Erica Gavelin – som är basketuppfostrad i IFK Lit, tillsammans med bland annat Danielle Elvbo och Frida Joelsson – fanns med i ÖB:s trupp säsongen 2017/18. Därefter lade hon ned sin basketsatsning.

Jennie Alfredsson tillhör den mycket fina 95-årgången och flyttade vid 16 års ålder till Luleå BG tillsammans med Jämtlandskompisarna Moa Lundqvist, Elsa Paulsson Glantz och Olivia Lindgren.

Medan dessa tre spelare gick vidare och tog SM-guld med Northland (Lundqvist och Lindgren) eller flyttade till USA för college (Lundqvist och Paulsson Glantz), tvingades Alfredsson att sluta på grund av envisa benhinneproblem.

En lovande basketkarriär har under flera år sett ut att vara slut. Men nu kanske det ändå finns en chans att Jennie kan komma tillbaka.

– Jag har inte kört ett basketpass sedan 2014. Nu ska jag testa igen och se om det håller, berättar hon samtidigt som hon förstås är väldigt spänd på hur utfallet ska bli.

Jennie Alfredssons eventuella comeback skulle bli ett stort lyft för ÖB – som i dagsläget bara har åtta spelare i truppen. Den nionde är coachen Elena Popkey, men hon är skadad åtminstone fram till oktober.

Hennes barndomskompis, Elsa Paulsson Glantz, sitter bredvid och hoppas innerligt att Jennie ska lyckas med sin ambition. Själv är hon redo att inom kort påbörja sin proffskarriär i Spanien.

– Jag är friskförklarad (i knäet) och ska köra igång på allvar när jag kommer ned, menar Elsa som var på ett strålande humör.

Inte konstigt eftersom hon äntligen kunnat börja stegra sina pass och övningar efter en längre tids ”lågintensiv” och tråkig träning. Snart är det förhoppningsvis grönt ljus att också träna med full kontakt.

ÖB:s kvällspass leddes av Mark Miller och hans två söner. Det var den sista träningen i veckans USA-inspirerade basketcamp.

Som vanligt var det ett intensivt och tempostarkt träningspass, med mycket löpning, mycket rörelse och idel basketrelaterade övningar.

– Det är jättebra träningar. Verkligen basketanpassade, med uppdrivet tempo. Det finns mycket att lära sig här, förklarade Bo Wagenius, som själv inom kort återvänder till coachsysslan.

Jämtland Baskets chefsscout ska vara delansvarig för ÖB:s nya knattebasket, spelare födda 2012.

Ny knattecoach.

En annan nyhet är att ÖB har en ny ”kanslichef”. Det är Åsa Blomgren som tillfälligt gått in och ersatt Olivia Lindgren.

Lindgren var i fjol anställd för att jobba med administrativa sysslor runt damlaget och även bistå med diverse projekt. När hon i våras bestämde sig för att lägga av med basketen och satsa på studier, tappade ÖB alltså även en kraft på kansliet.

– Jag kommer att jobba en del på kansliet, åtminstone här i början säsongen. Det är ju då det finns mest att göra, menar Blomgren.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *