Bell sågas av expert

Davon Bell är enligt Nick Rajacic alldeles för svag offensivt för att platsa i Jämtland Basket. Här är Bell i samspråk med Sportens Jakob Larsson.

Ni som följer svenska basketskribenter har säkert sett att Davon Bell får skoningslös kritik av Nick Rajacic.

Rajacic är en före detta SBL-spelare i Borås och skriver sedan flera år tillbaka om basket för Borås Tidning. Hans alster handlar minst lika mycket om NBA som om den svenska Basketligan.

Rajacic är sannerligen inte rädd att sticka ut hakan. Någon ”politisk korrekthet” är svår att hitta. Han säger/skriver exakt vad han tycker och det är faktiskt många gånger väldigt uppfriskande.

I en värld som blir mer och mer vattenkammad och slätstruken och där många inte vågar säga sin innersta mening, är Nick Rajacic en klassisk ”Tjalle Tvärvigg”.

Han går på tvären. Vågar ta strid med basketfolk, gängse uppfattningar och invanda mönster. Han verkar också kunna både ge och ta en smäll.

Rajacic är med andra ord inte den som backar undan. Han tar striden. Men han verkar också kunna erkänna när han har fel (vilket har hänt – bland annat när han misstrodde kapaciteten hos Teyvon Myers och Evariste Shonganya).

Även om Rajacic ibland kanske svingar väl vilt, finns det något attraherande och hälsosamt i hans stil. Speciellt eftersom han backar upp sina åsikter med (goda) insikter.

Många människor har gärna åsikter om allt möjligt, men saknar insikter om det som det handlar om.

Så till det senaste ämnet eller slagträet för Nick Rajacic:

Jämtland Baskets nye PG, Davon Bell.

Basketskribenten i Borås har redan tagit ställning. Han tror att Torbjörn Gehrke kommer att bryta kontraktet med Bell och rekrytera en annan spelmotor. Orsak: Bell är enligt Rajacic alldeles för svag i offensiven. Hans skytte håller inte.

Så här skriver Rajacic i dag, fredag:

”Jag har sagt det innan och jag säger det igen: Jämtlands nye pointguard Davon Bell kommer att bli hemskickad. Bara en tidsfråga. Det går inte att vinna i ligan med en amerikansk PG som skjuter under 30 procent på trepoängare”.

Rajacic fortsätter i nästa tweet:

”Men! Jag blir inte förvånad om Jämtland går för Aleksa Solevic om Bell åker hem och de inte hittar något annat. Solevic är en dålig skytt också, det vet jag. Men Gehrke har alltid varit lyrisk när det gäller serbens spel. Det här scenariot är inte helt omöjligt”.

Så långt Nick Rajacic.

Vad säger då Torbjörn Gehrke?

– Jag har sett det som skrivs och du ska veta att det här gör mig fruktansvärt irriterad. Folk har åsikter om en spelare som de inte sett och framförallt inte sett spela match. Jag tycker synd om pojkstackarn som får en olidlig press på sig redan innan han spelat en match. Något mer vill jag inte säga. Om du eller någon annan börjar att såga våra spelare innan vi knappt börjat att träna, då kommer jag att bli ”sträv”.

Vad Bloggen säger?

Vi hade egentligen inte tänkt att röra i frågan förrän vi har sett Davon Bell på allvar, men eftersom inläggen börjar på att ”hagla” känna det angeläget att säga något.

Vi förstår Torbjörn Gehrke som tycker att det är orättvist att hans handplockade PG blir ett slaktoffer INNAN han ens har spelat en match.

Vi vet också att Rajacic själv blir sågad av andra Jämtlandsledare som anser att han bör vänta med slutsatser tills det åtminstone har gått några veckor.

Själv kan vi inte dra några slutsatser. Inte än. Vi har sett Davon Bell på ett par träningar, men det är alldeles för lite. Det vi dock kan se är att Bell inte är samma fina skytt som Myers eller Rönnqvist och inte alls har samma genombrottskraft i duellspelet.

Men vi vet vet också att Bell har fått mycket fina omdömen av annat basketfolk. Vi vet att hans siffror och spel på High School och college påminner ganska mycket om en viss Jabril Durham.

Vi vet vad som hände Durham i Jämtland. Från att ha varit minuter från att bli hemskickad blev han på några veckor plötsligt lagets kanske bäste spelare. Den latenta kapaciteten fanns alltså där.

Med rätt coachning och förtroende kan en spelare lyfta sig själv. Det är exakt det här som Torbjörn Gehrke hoppas ska ske med Davon Bell.

– Jag tar inte alltid hit spelare för vad de kan göra just nu utan för vad de kan göra efter jul. Mitt ledarskap handlar om lojalitet och förtroende, säger Jämtlandscoachen, som nog ändå känner sig lite pressad.

Gehrke hör att det tisslas och tasslas i ”buskarna”. Inte bara i Borås utan även i Jämtland. Basketfolk har alltså börjat ifrågasätta Davon Bell också i ”älgarnas land”.

Orsakerna är förmodligen främst dessa :

1. Jämtlands målsättning att gå till SM-final betyder att man självklart måste ha en PG som gör skillnad. Kraven stiger. Han behöver inte snitta 20 poäng, men han ska i alla fall ha kapacitet för det. Ett SM-finallag måste ha en spelmotor som antingen är ett hot i sitt skytte eller som kan attackera korgen och skapa öppningar genom sina penetreringar. Bell må vara extremt snabb och ett passningsgeni, men utan ett pålitligt skott och/ eller vassa drives på korgen faller SM-finalmålet platt till marken.

2. Davon Bell ska ersätta Teyvon Myers. Publikfavoriten Myers. Han som charmade Jämtlandspubliken med sin atletism, sitt temperament och sina matchvinnaregenskaper. Ingen kan kräva att Gehrke ska hitta en ny Myers, men vi förstår om Jämtlandspubliken anser att ersättaren åtminstone ska ha ett flertal spetsegenskaper som gör skillnad alla dagar i veckan.

Nu är det bara att avvakta de närmaste två veckornas träningar innan det blir skarpt läge.

Träningsmatcherna i Finland, 6-8 september, kommer att ge ett första besked. Ja, kanske till och med ett slutligt sådant. Ungefär som för två år sedan, då Jämtlands matchresa till Finland resulterade i att Nick Tomsick tvingades lämna skutan. Amerikanen var bra, men ändå fel spelartyp på PG-positionen.

Har Nick Rajacic rätt – eller är Davon Bell en PG att räkna med för ett lag som vill gå till SM-final?

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *