Westin: ”Känns otroligt spännande”

Jämtland Baskets ordförande är mycket entusiastisk inför årets ligasäsong.

I morgon söndag är det exakt en månad kvar till SBL-premiären mellan Djurgården och Jämtland i Kungliga Tennishallen.

Basketbloggen vill förstås börja att bygga upp temperaturen inför premiären. Vi passar därför på att känna Erik Westin på pulsen.

Jämtland Baskets ordförande befinner sig under helgen i Stockholm på basketförbundets seriekonferens och det i sig har självklart en automatisk effekt på baskettemperaturen.

Westin börjar redan att känna av den där speciella känslan som smyger sig på inför en ligastart. Vi undrar hur hans känsla är nu jämfört med de tidigare åren som han varit ordförande för Jämtland Basket?

– Det är otroligt spännande. Som förening har vi vuxit rejält de senaste åren. Vi har tagit stora kliv framåt. Vår förhoppning den här säsongen är att vi ska kunna ta ännu större kliv. Magkänslan är bra. Vi är förberedda, säger Erik.

Årets SBL ser ut att bli väldigt jämn. Alla tio klubbar laddar för fullt, med kompetenta trupper över hela linjen. Bakom de tre stora, Södertälje, Luleå och Borås, är det ”jämnt skägg”. Vi har svårt att rangordna de övriga sju lagen.

Jämtland var i semifinal i fjol, men har tappat nästan hela laget. Hur påverkar det Torbjörn Gehrkes nya lagbygge?

Är det möjligt att ändå kopiera eller till och med förbättra fjolårets resultat?

Ja, en första fingervisning får vi om 14 dagar då Gehrke tar sitt lag till Finland för de två första träningsmatcherna med Nya Jämtland. Dubbla mästarlaget Kauhajoki samt Nokia står för motståndet.

– Årets SBL ser jätteintressant ut. Ligan känns bättre och jämnare än på många år. Det ska bli roligt att se Djurgårdens utveckling, menar Erik Westin, som själv upplever en markant skillnad att jobba jämfört med när han tog över som ordförande (efter Bodil Eriksson).

– Absolut. Det är en stor skillnad. Första året (2016/17) var jättejobbigt då arenan inte var klar förrän i omfång 5. Vi visste inte hur någonting skulle fungera. Då var vi tvungna att bygga upp allting från början. Nu kan vi fokusera på att hela tiden förbättra detaljerna.

Erik Westin under sina glansdagar som ligaspelare i Jämtland.

Jämtland Basket har de senaste tre åren genomgått en förvandling modell större. På alla plan. Sportsligt, ekonomiskt, organisatoriskt. Ändå finns det ett område som ”älgarna” just i år har tappat på:

Huvudsponsorer.

För första gången på cirka 20 år saknar Jämtland Basket en eller flera huvudsponsorer!

Hur är det möjligt i en tid då alla andra kurvor pekar uppåt?

– Jag har inget svar på det. En gissning är att företagen har minskade sponsorbudgetar. Det vore jättetråkigt om vi skulle tvingas starta säsongen utan huvudsponsorer.

Vilka konsekvenser kan det få för er som klubb?

– Med en huvudsponsor skulle vi på allvar kunna konkurrera om SM-guld varje år. Men det övriga arbetet på marknadssidan går jättebra.

Bloggens teori är att fjolårets gigantiska VM-arrangemang i Åre och Östersund (alpint samt skidskytte), har ”tröttat ut” de stora företagen. Deras kraftsamling i fjol gör att företagens sponsorbudgetar är mindre.

Förhoppningsvis är detta ett övergående scenario. Erik Westin har dock ett glädjande besked mitt i allt.

De senaste årens stora framgångar har skapat en Basketfeber hos inte bara publiken utan också hos stora delar av det övriga, breda näringslivet i Jämtland.

Alla tecken tyder faktiskt på att Jämtland Basket kommer att ÖKA sin totala sponsring i år. Den sammanlagda summan väntas alltså bli högre än i fjol, trots att man just nu saknar huvudsponsorer.

– Responsen från marknaden är riktigt bra, säger Westin som förklaring.

Hemmamatch för Jämtland Basket och Erik Westin delar ut ett ekonomiskt bidrag till företrädare för Bassestiftelsen.

När Erik Westin sent i kväll eller i morgon söndag återkommer från Stockholm till Jämtland, vet han vad som gäller; ett intensivt arbete för att få allting klart till premiären mot Djurgården, 25 augusti – och sedan till hemmastarten mot Nässjö, lördag kväll 28 augusti.

– Den sista månaden innan säsongsstart är alltid den mest intensiva. Men vi är vana.

Till sist: om du sammanfattar läget i dag, med nästan exakt en månad kvar till premiären?

– Då skulle jag säga att det känns otroligt spännande. Som förening har vi aldrig varit bättre än vad vi är nu. Vi har haft de tre bästa sportsliga åren någonsin i rad och vår ekonomi är stabil. Vi har skapat ett stort basketintresse i Östersund och hela Jämtland och många ser fram mot säsongsstarten.

Erik Westin är mycket optimistisk inför säsongsstarten.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *