Seger och vissa ljusglimtar

Årets första seger kom mot Nokia, men oj vad många skönhetsfläckar vi såg i spelet. Torbjörn Gehrke har ett digert arbete framför sig.

Jämtland tog revansch för gårdagens hemska insats mot Karhu och vann med 102-91 mot Nokia.

Ledning i stort sett hela matchen, men ett uselt försvarsspel i fjärde perioden höll på att ställa till det. Nokia tilläts göra vad man ville framåt.

Antingen drivade man till korgen eller också sköt man treor. Ett stillastående Jämtland hade inget motvapen, varken när Nokia satsade på attacker från guards eller när man svingade bollen för att hitta sina skyttar.

Den stora ledningen krympte minut för minut och det var endast ett par megalånga treor från Steven Haney som räddade upp situationen.

Defensiven ser alarmerande ut. Ihåligt och svagt under korgarna.

Offensiven var klart bättre. Tavrion Dawson och Steven Haney var stundtals riktigt bra, liksom Jordan Semple.

Skönt för alla inblandade att åka hemåt med en seger i bagaget. Det blev också en allmän skärpning jämfört med i går. Bättre skytte, snabbare och bättre avslut samt klart bättre lagspel. Hela 24 assists är en glädjande siffra. Vissa individuella prestationer gladde också.

Men.

Ingen får tro att dagens seger är beviset för att årets Jämtland håller någon jättehög klass. Fortfarande saknas det en hel del bitar om vi jämför med fjolårets lag.

Bristerna finns framförallt på bakplanen. Torbjörn Gehrke saknar två målgörande och mönsterbrytande guards. Men också och en center som kan regera under korgarna.

Myers och Rönnqvist var i fjol outstanding i sitt skytte och sina penetreringar och Shonganyas inledande månader lika exemplariska (innan han efter sin skada blev en fullständigt annan spelare).

Årets Jämtland har helt enkelt inte två hot från bakplanen. Ja, är det något dessa två matcher visat är det att bakplanen är det STORA problemet. Faktiskt DET JÄTTELIKA PROBLEMET.

Torbjörn Gehrke har helt enkelt inga högpotenta vapen alls där. Så illa är det.

Davon Bell har inte de verktyg som behövs för vara den ledande guarden i en klubb som vill vara toppaspirant. Han är tyvärr exakt den spelare vi hade befarat. Snabb och en okej passare, men inte mycket mer.

Jaan Puidet håller hög klass på många sätt, men han är inget reellt anfallshot. Snarare en nyttighetsspelare som behöver en målgörande PG bredvid sig. Då kommer han att växa och bli en sån där matchvinnartyp som vi är vana vid.

Gustav Hansson är perfekt att ha från bänken, men han behöver också en vass guard bredvid sig.

Framåt ser Tavrion Dawson bäst ut. Vänsterhänt och avig. Bra händer. Stark. Men hans benägenhet att vilja spela ute på golvet (trepoängsskyttet är helt okej) betyder att han inte är den där närvarande kraften under korgarna. Bara 1 (!) retur i dag. Det vägs upp av 24 poäng.

Jordan Semple kan det mesta, men han är ingen atletisk hoppare. Han ”smyger i” sina poäng och kommer nog att ligga på 6-7 returer per match. Satte också 24 poäng.

Steven Haney lyfte sig i dag. Hans beryktade bössa började att hitta rätt (4/8 på treorna). Det var alltså hans långa skytte som avgjorde matchen i slutskedet. Nio returer är också väldigt bra.

RT Guinn var återigen ingen direkt påverkansfaktor. Han missade mycket både nära och långt ifrån. Men hans tid kommer. En 38-åring är aldrig som bäst i september.

Olle Stumer vill mycket, men han behöver tid att hitta seniortempo och tuffhet.

Alexander Yemane har kommit längre fram i sin utveckling. Hans relativa ligarutin och hans skytte är viktiga bitar att ha från bänken.

John Pålsson fortsätter att få nyttiga minuter. Max Tandberg vilade på grund av en handskada som han ådrog sig i det första bytet mot Karhu.

Nokia-Jämtland 91-102

25-32, 17-17, 25-27, 24-26

Jämtland: Tavrion Dawson 24, Jordan Semple 24, Steven Haney 22, Davon Bell 8, RT Guinn 7, Gustav Hansson 5, Jaan Puidet 4, Alexander Yemane 4, Olle Stumer 2, John Pålsson 2.

Returer: 38-35 (Haney 9).

Treor: 36-26 procent (Haney 4/8, Dawson 2/4).

Assists: 24-13 (Bell 8).

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *