20:04: Jämtland-Nässjö

Torbjörn Gehrkes roll blir extra viktig framöver.

Hemmapremiär och lördagskväll.

Jämtland Basket bjuder upp till en sedvanlig 20:04-match, men det är nästan det enda som är sig likt.

I övrigt är det ett till stora delar nytt Jämtland som springer ut i nya Sporthallen. Många nya spelare, ett lite nytt spelsystem där lagspelet prioriteras istället för enskilda soloprestationer och där antalet skarpladdade vapen minskat sedan i fjol.

Trepoängsskyttet – där Jämtland i fjol var bäst i hela SBL – är tyvärr inte alls av samma klass i år. Det är något vi tror kommer att hämma Gehrkes lag i år.

Detta nya Jämtland agerade väldigt bra i offensiven mot Djurgården – med många enkla poäng – men däremot var försvarsspelet riktigt svagt.

Djurgården fick obehagligt mycket fria tyglar och att släppa in hela 108 poäng svider förstås som salt i öppna sår.

”Det defensiva dilemmat”- behöver lösas om det ska bli seger i kväll. Framförallt eftersom Torbjörn Gehrke saknar sitt bästa anfallsvapen – Tavrion Dawson.

Ja, Bloggen tror att Jämtlandscoachen kan få huvudrollen i kväll och fram tills dess Dawsons ersättare är på plats. Gehrke behöver hitta ett sätt för att få sitt lag att spela så starkt tillsammans att det minimerar förlusten av Dawson.

Gehrke behöver helt enkelt klura ut en matchplan där han använder sitt lags speciella egenskaper och kvalitet så mycket det går.

Han kommer förmodligen att rotera på främst åtta spelare i kväll. RT Guinn tar Dawsons plats i startfemman och Alexander Yemane blir förste avlastare på de stora positionerna. Gustav Hansson avlastar Davon Bell och Jaan Puidet och Olle Stumer kliver in som small forward.

Det är vårt tips.

Vem som kommer att fylla tomrummet efter Tavrion Dawson?

Ja, det beskedet kan komma redan i morgon.

Då ska Bo Wagenius, Gehrke, Wiktor Buszka och Erik Westin sätta sig ned och titta på den lista som Wagenius har tagit fram.

Bloggen antar att listan innehåller både amerikaner och EU-spelare. I den förstnämnda kategorin finns säkerligen de riktiga guldkornen. De atletiska, snabba, och rörliga spelarna och de med potential att bli poängsprutor. De som har en naturlig talang att skapa sitt eget skott – och bli publikfavoriter.

Just den egenskapen; att kunna skapa och göra poäng på egen hand, tror vi är fundamentalt när Jämtland letar ersättare.

I ett lag där antalet naturliga skyttar och poängspelare är få, ökar behovet av scorers.

Problemet är att spelare från USA tar längre tid att få spelklara. En EU-spelare kan nog vara redo inom 7-10 dagar och därmed kunna debutera redan mot Norrköping, 11 oktober.

Vi tror att en amerikansk forward ändå har större möjlighet att ersätta Dawson rakt av. Där borde det finnas en större uppsida och framförallt ett mycket större urval.

Å andra sidan vet vi hur det var 2015/16, när Gehrke tog in en viss EU-spelare i form av Jaan Puidet. Den rekryteringen blev en succe.

Hos Jämtland hoppas man att Tavrion Dawson ska kunna vara redo för comeback redan i början av januari. Alltså efter tre månader. Men är det rimligt att tro det?

Enligt Gunnar Nemeth på Karolinska sjukhuset, tar fotledsbrott längst tid att läka. Så här sa han i en intervju med Sportbladet i början av 2000-talet:

”Fotleden måste vara fixerad i tre månader. Sedan tar det minst lika lång tid innan man får upp full rörlighet och styrka. Alltså runt ett halvår”.

Så kallade ortoser kan påskynda läkningen.

”Det är plaststövlar man har istället för gips. Då kan man plocka av stövlarna och börja rörlighetsträna redan efter ett par dagar”.

Så långt Gunnar Nemeth.

Klart är i alla fall att det kan dröja ända fram till våren 2020 innan Tavrion Dawson är helt bra och redo för comeback.

Publicerat av

Hans Andersson