Plötslig solförmörkelse för Jämtland

Två raka förluster gör att krisen knackar på Jämtlandsdörren.

Tala om dramatisk kraschlandning.

På sex dagar har Jämtland Basket gått från solsken och framtids-tro till mörka moln och framtids-oro.

Från storsegern och storspelet mot Umeå i Svenska cupen och idel glada miner, till två raka förluster och en skadesmäll som skakar hela laget och klubben.

Det är som en plötslig solförmörkelse dragit in över Torbjörn Gehrke och hans lag.

Usch vad Bloggen lider med honom och hans spelare. Allt elände verkar drabba laget just nu.

Förlust på förlust. Skada på skada. Först Tavrion Dawson, sedan Max Tandberg Vall. Den sistnämndes skada må vara blott en fotledsstukning, men det är ändå ett störningsmoment.

– Det är bara motgångar just nu, sa Max och suckade där han satt på bänken.

Till råga på allt råkade en annan medlem i truppen ut för ett svimningsanfall i samband med Dawsons läkarbesök i Stockholm. I fallet kraschade han mot ett bord, fick ett jack i huvudet och tvingades sy.

Inte konstigt att Torbjörn Gehrke knappt har sovit de senaste dagarna. Han har haft fullt upp med att bistå Dawson och hjälpa honom hem till Östersund. Sedan reda ut försäkringsfrågor med mera.

Efter lördagens chockförlust lär det inte bli mer sömn. Snarare många vakna timmar med tankar och funderingar. Under söndagen kommer nästa uppgift: att hitta rätt spelare som kan ersätta Tavrion Dawson.

Det är som Erik Westin sa i onsdags kväll: ”Vi är inte värda det här” (premiärförlust OCH svår skada på lagets bäste spelare).

Sanningen är den att Gehrke knappast har haft det så tungt som Jämtlandscoach än just nu. Tre års succespel, där allt gick så lätt, känns fjärran.

Nu känns allt plötsligt så svårt.

Det mörka framtidsscenario som Bloggen målade upp för ett antal veckor sedan är nu här. Vi befarade att årets lag har för många brister, är i alltför stor avsaknad av ”spännande” spelare (inte minst atletiska och explosiva duellspelare) och att detta skulle påverka både resultat och publiktillströmning i Sporthallen.

Gehrkes fjolårsbygge hade just dessa ingredienser, vilket publiken uppskattade. De här minnesbilderna är säkerligen den mall som publiken har när de bedömer årets Jämtland.

Om skillnaden är markant och resultaten följer därefter – ja, då är det självklart att publiksiffrorna kommer att vika nedåt.

I det här läget känns det självklart rena galenskaperna att prata om SM-final. Ja, vi tycker även att ordet ”semifinal” kan förpassas en bit åt sidan.

Slutspel och att undvika nedflyttning och kval” är för Bloggen det enda rimliga målet just nu.

En omformulering av målet åär klokt utifrån verkligheten. Att fortsätta att hävda något annat skapar enbart orimliga förväntningar – och besvikelse om resultaten uteblir.

Det enda som Bloggen tror kan förändra situationen är detta:

1. Gehrke hittar den perfekte ersättaren till Dawson.

2. Jämtland gör allvar av planerna att spetsa laget med en målgörande vinge. Då skulle Gehrke få både mer spets och bredd. Marginalerna skulle öka.

Den här planen handlar dock lika mycket om ekonomi. En sjätte utlänning innebär att Jämtland enligt reglerna måste åka med tolv spelare till bortamatcherna (50 procent måste vara av svensk härkomst) – vilket kostar pengar. Det skulle dessutom påverka speltiden för det unga gardet i laget.

Nä, det här är nog enbart en åtgärd som skulle kunna bli aktuell i ett riktigt krisläge eller om man har slagläge i tabellen.

Presskonferensen efter chockförlusten mot Nässjö var en av de tyngre som Bloggen varit med om. Besvikelsen i rummet var enorm.

– Det är jättetungt, sa Gehrke med bister min.

Det lag som av vissa tippats sist lyckades vinna på det sista skottet. Jämtland spelade med ”huvudet under armen” i slutskedet och tappade två ledningar. Alltför tidiga avslut, försök att stjäla bollen som banade väg för poäng i baken, enkla missar nära korgen. Ja, RT Guinn och kompani staplade fel på varandra.

Gehrke pekade på energibrist och så var det nog. Att ligga under med 3-15 i starten och sedan aldrig hitta sitt flyt… nä, de nära 1 300 åskådarna måste ha gått hemåt djupt besvikna på sina ”älgar”.

Bloggen måste dock erkänna att vi aldrig fick den där goa känslan någon gång under matchen. Det kändes krystat och osynkroniserat. Vi fruktade det värsta redan vid den hemska starten på andra halvlek – då Jämtland startade med en märklig uppställning och snabbt tappade sin ledning.

Tyvärr fick vi rätt.

Det som gör läget ännu jobbigare är att förväntningarna stigit efter succén i fjol. Att då börja med 0-2 i matcher, som med 99 procents säkerhet kommer att bli 0-3 efter matchen mot Luleå, svider oerhört.

Utan Tavrion Dawson är Jämtland tyvärr endast ett ordinärt SBL-lag. Ett lag som kommer att få slåss för att överhuvudtaget gå till slutspel.

Det är för grått och laget saknar den nödvändiga spetsen. Till exempel det naturliga skyttet från flera händer.

Det kollektiva, osjälviska spelet må vara bättre i år och även lagkänslan, men hur mycket är det värt när förlusterna är fler än vinsterna?

I dag finns bara en spelare som gör skillnad: faktiskt Davon Bell. Vår kritik mot honom väger lätt om han fortsätter så här. 27 poäng och ett riktigt vapen med sin speed och sina attacker. Skoj!

Det som oroar är hans försvarsspel. Mot Djurgården gjorde hans motpart Derrick Williams 35 poäng. Mot Nässjö satte Russell 32 poäng.

Bell har – som vi befarade tidigare – tyvärr inte den fysiska förmågan att helt försvara sig mot större guards, som använder sin fysik för att komma till skott.

Väldigt vass framåt, men defensiven oroar.

Det är faktiskt inte fel att kalla Jämtlands nuläge för smått krisartad. På sex dagar har allting vänts upp och ned.

Skadorna betyder att Torbjörn Gehrke bara förfogar över tio spelare, varav John Pålsson och Nils Axelsson saknar den där tunga ligarutinen. Det gör förstås att träningarna blir lidande. Det går inte att köra på så hårt eftersom alla spelare behöver vara utvilade och redo till match.

– Vi behöver snabbt få in en kropp till, säger Gehrke som förmodligen redan nu bävar inför fredagsmatchen mot Luleå.

Då handlar det mest om att hålla siffrorna på en respektabel nivå. I dagsläget är verkar klasskillnaden tyvärr galet stor mellan lagen.

Publicerat av

Hans Andersson