Plötsligt vänder det

Triss i amerikanskor. Ingram, Rosten och Stewart ska förhoppningsvis bli de pusselbitar som får ÖB att fungera på ”alla cylindrar”.

Plötsligt händer det.

Eller plötsligt vänder det.

Båda meningarna passar in på dagsläget i ÖB dam.

Efter en höst som varit mer svajig än någonsin, börjar det plötsligt blåsa en varm och behaglig bris över Krister Blomgrens klubb. Grundaren, eldsjälen och sportchefen till basketens enda damklubb i Jämtland kan äntligen blicka ut över ”sin” skapelse och veta att man har ett lag som matchar målsättningen.

Så har det inte varit tidigare i höst. Elena Popkey har varken haft spets eller bredd nog för att på ett seriöst sätt kunna satsa på serieseger. Den bilden förstärktes i helgen, då man föll klart mot Djurgården.

I dag är läget plötsligt ett annat. Se bara:

ÖB har beslutat att försöka behålla Mari Stewart. Anledningen: hennes starka premiärhelg i Stockholm, då hon snittade hela 19,5 returer per match och visade att hon verkligen har den kvalitet som behövs. Det innebär att Popkey i så fall förfogar över två USA-spelare i frontlinjen; Stewart och nya centern Ciara Rosten.

Klubben väljer dessutom att ta in in 25-åriga USA-guarden Shahara Ingram – som anlänt till laget i veckan. Hon är först och främst tänkt som träningssparring.

– Shahara är på besök i Ragunda och spelar gratis för oss. Hon bor där och åker in några gånger per vecka för att träna här, förklarar Elena Popkey.

ÖB har därmed fem (!) amerikanskor i laget. Tre spelare och två coacher (Popkey och Sidney Santos).

Det betyder att Östersundslaget borde kunna utmana Djurgården om seriesegern, det mål som ÖB har i år.

Nu handlar det bara om att få Rosten och kanske även Ingram spelklara och även hitta ytterligare ett boende till Stewart. Det sistnämnda låter som en bagatell, men fullt så enkelt är det inte. Att få tag på en centralt belägen bostad i Östersund brukar inte vara det lättaste.

Elena Popkey berättar för Sportens Sanna Svanebo att ÖB behöver ”rätt” prisnivå på lägenheten. Allt handlar om att inte dra på sig onödiga kostnader i en situation som redan är en utmaning.

I söndagens hemmapremiär mot Västerås blir det dock troligen enbart Mari Stewart som kommer till spel.

– Ciaras ärende (ansökan om arbetstillstånd) är hos Migrationsverket. Vi vet inte när de är klara med handläggningen, men det brukar ta några veckor. Först när tillståndet är klart kan hon bli godkänd för licens hos förbundet, säger Åsa Blomgren, kanslichef i ÖB.

Ragunda vill gärna behålla Ingram som coach i klubben. Om man lyckas med det kommer hon att få en nyckelroll i verksamheten.

Vid sidan av ett eventuellt jobb hos Ragunda lär hon också vilja vara med och köra hos ÖB när tid finns.

I så fall en vinn-vinn-situation för alla parter.

– Så kan det bli. Just nu är hon på besök hos oss så att vi får lära känns varandra bättre, säger en ledare i Ragunda.

Publicerat av

Hans Andersson