”Hela klubben behöver ta ett omtag”

Hans Vågström, här tillsammans med Wiktor Buszka, i en division 1-match med ÖB dam.

Flera års exempellösa framgångar i SM och RM är över. Jämtlands ungdomsbasket går mot tuffare tider, där resultaten lär kunna vara negativa under ett flertal år framåt.

Det såg vi ytterligare exempel på vid helgens omgång 1 för 15- och 16-åringar i Stockholm och Umeå. ÖBU vann blott en av totalt tolv matcher i fyra åldersgrupper.

Coachen Hans Vågström är inte förvånad.

– En seger av tolv visar att vi inte är där vi vill vara. Men istället för att vara besvikna måste vi titta över vår verksamhet och förändra hur vi jobbar. Det vill säga om vi vill bli så bra som vi var för ett par år sedan.

Det är nog inte bara Vågström som inser att glanstiden är över. Den glanstid som till stora delar byggde på före detta ligaspelare och deras barn som tillsammans med hela klubben jobbade framgångsrikt.

– Vi behöver ta tag i ledarbiten och även tänka rätt hur vi ska träna och fostra en ny generation, menar Hans Vågström, vars lag var det enda som vann en match i helgen.

Den segern kom i P15, där ÖB vann med 54-46 mot Lobas. De övriga matcherna för Vågströms lag slutade med förluster; 55-89 mot Södertälje och 55-87 mot Hammarby.

Vågström, som numera är tränare på Östersunds BG, är i grunden en superoptimistisk person, vars glada attityd lätt smittar av sig på andra, har svårt att hitta ljuspunkter när han beskriver dagens resultat för ÖB Ungdom.

– Jag tror att hela klubben behöver ta ett omtag. Om vi vill ligga i framkant behöver vi vara tydliga med vad vi vill. Vi måste utbilda fler tränare. Vi måste nöta fundamental teknik tidigt i åldrarna och vi måste lägga ned den tid som krävs. Det måste ske gemensamt. Allt ansvar kan inte ligga på Mats (Lundqvist).

Vågström skymtar lite solsken här och var bland Östersunds BG-elever, men han är samtidigt inte rädd att peka på den STORA utmaningen alla står inför.

– Det är mitt jobb att ge entusiasm och hjälpa eleverna, men det är jätteviktigt att de själva förstår vad som krävs om de ska lyckas. De måste lära sig att ta motgångar och gå vidare. De måste träna hårt och inse att de behöver offra något.

Vågström menar att eleverna behöver skära ned på saker runt omkring basketen. Kompostid, tid med datorer, mobiltelefoner med mera.

– Nummer 1 är kanske ändå att de lär sig att planera sin egen tid, säger Hasse och nämner områden som sömn, mat, rätt återhämtning och självklart studierna.

 Resultat i RM, omgång 1
P15: ÖB-Södertälje 55–89, ÖB-Hammarby 58–87, ÖB-Lobas 54–46.
P16: ÖB-FOBB 55–75, ÖB-Örebro 41–80, ÖB-Arvika 50–54.
F15: ÖB-Hammarby 23–43, ÖB-Örebro 40–83, ÖB-Lugi 36–70.
F16: ÖB-Täby 56–58, ÖB-Onsala 48–69, ÖB-Södertälje 47–97.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *