Mer fysik? Ja, visst

Jämtland Baskets headcoach vill se mer intensitet och tuffare närkampsspel från sitt lag.

Torbjörn Gehrke vill se mer fysiskt spel från sitt lag. Det var summa summarum av hans kommentarer till Sportens Sanna Svanebo efter förlusten mot Borås.

Gehrke menar att de djupa svackor man har haft i matcherna bland annat beror på att man tummar på närkampsspelet.

– Vi har varit för snälla mot varandra på träningarna. Under de här matcherna som vi har spelat märker vi att när vi vrider upp intensiteten och den fysiska kontakten, då ger vi oss själva chansen att spela. Problemet är att vi hamnat för långt efter i matcherna, säger han till Svanebo.

Självklart har Torbjörn Gehrke rätt. Det vore förmätet att ifrågasätta en coach som lever med sitt lag nästan 24 timmar om dygnet.

Högre intensitet kommer att försvåra för motståndarna. Det kommer att ge fördelar i försvarsspelet. Fler vunna bollar och fler chanser till att slå om till snabba kontringar. Det kommer också att påverka det uppställda anfallsspelet. Mer aggressivitet med bollen. Fler tuffa attacker på korgen (inte minst från Davon Bell, som var alldeles för tam i går).

Vi vet att tufft och intensivt närkampsspel ofta är det som sårar svenska lag mest när de spelar ute i Europa. Vi är helt enkelt inte beredda på denna höga nivå av fysiskt spel. Något som till exempel Borås blev varse i höst.

Den här beskrivningen som Torbjörn Gehrke berättar om när det gäller hans lag är, tror vi, delvis en konsekvens av att årets Jämtland saknar skyttarna från i fjol. Man har inte de här naturliga målgörarna som kan bryta upp ett dödläge och ge sitt lag vind i ryggen.

I fjol kunde spelare som Oliver Gehrke, Rönnqvist och Myers vända en match genom sitt starka skytte – vilket då och då kunde kompensera en svag intensitetsnivå. Då ”kom Jämtland undan” med den svajigheten eftersom den offensiva uppsidan var så bra.

Det här Jämtlandslaget är dock alltför mycket beroende av lagspelet för att komma till avslut. Det hade räckt en bra bit om Davon Bell haft fler vapen i sin arsenal, men han är tyvärr alltför begränsad i sitt spel.

Det här gör att Gehrke sitter i en rävsax.

Med 1-4 i matchkvot och en framtid som ser ut att sluta i en kamp för att överhuvudtaget gå till slutspel, kan strategiska beslut snart bli ett måste.

1. Kommer en förbättrad intensitet att ge Jämtland det lyft man behöver?

Det vore en välsignelse på alla sätt. Då skulle Gehrke kunna köra vidare med den här truppen och strax före eller efter jul försöka rekrytera ”den felande länken” – en spelare som på allvar kan lyfta Jämtland mot SM-finalnivå.

Om det behövs något mer än en vässad intensitet – vad skulle det kunna vara?

2. En smärre rockad i laget?

Ja, kanske. Vi vet att spelare som Gustav Hansson och Alexander Yemane har fina bössor. Båda skulle kunna vara X-faktorer med sitt skytte. Bör Gehrke ge dessa två mer ansvar att avsluta?

Mer av Gustav Hansson? Ja, gärna.

Ja, kanske det.

Bör Davon Bell ges en större roll att penetrera och skapa lägen genom sin snabbhet och förmåga att slå sin motståndare?

Ja, det är Bloggens åsikt.

Även om Bell är begränsad i sin offensiv, har han speeden. Den bör utnyttjas till max. Att kunna passera ett första hinder i 5-mot-5-spelet öppnar upp för så mycket. Både egna drives mot korgen och passningar ut på vingarna.

3. Ett tredje alternativ är att sitta still i båten.

Det skulle betyda att Gehrke och kompani tror på det här nya laget, med Toomas Raadik istället för Tavrion Dawson. Att det till slut kommer att ge resultat. Att den ”inspelade fasen” snart är över och att alla bitar då faller på plats.

Har Jämtlandsledningen (och publiken) den tilltron till laget? Finns den tiden till att invänta segrarna? Speciellt när matcherna kommer så tätt?

Ett fjärde alternativ är kanske det sista tänkbara. Både ur lagperspektiv och ur ekonomisk synvinkel.

4. Ett nyförvärv.

Att bara värva sig ur ett svårt läge är det enklaste att göra, men samtidigt fyllt av risker. En ny spelare måste integreras i laget, vilket tar tid. Nya roller måste till. Vissa spelare tvingas kliva tillbaka i rangordningen.

Bloggen har inte svaret på vilket alternativ som är det bästa. Det räcker med att Torbjörn Gehrke, Wiktor Buszka, Erik Westin och ”Pecka” Johansson har det.

Innan ett eventuellt beslut kommer vore det ju helt underbart om det kan bli en hemmaseger på lördag mot Södertälje.

Det skulle förmodligen skingra en del av den ”dimma” som just nu ligger över ”älgaland”.

Med detta sagt är det inte rätt tid att bli alltför bekymrad. En förlust mot Borås är ingen katastrof. ”Knallarna” är Sveriges bästa lag just nu och troligen en av parterna i vårens SM-final .

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *