Segerglädjen

Årets roligaste match och glädjen är tillbaka i ”älgaland”. Torbjörn Gehrke och Jaan Puidet njuter av säsongens andra seger.

Jämtlands spelare ”lydde” sin coach.

Man klev upp i vilja, intensitet och tuffhet.

Då kom också storspelet – och segern.

98-85 mot Södertälje är blytunga siffror. Även om laget fick Dino Pita fotledsskadad tidigt i matchen.

John Pålsson gratuleras av sina kompisar efter sitt genombrott i ligan.

Andrew Smith förklarade:

– Jämtland fick den match de ville ha. De är svårslaget när de får upp siffrorna och gör mycket poäng.

Två ”basketbiffar” samtalar efter matchen. Daniel Lärkert, en av Jämtland Baskets gamla hjältar och RT Guinn.

Mycket var bra i Jämtland. Allra bäst var attityden till uppgiften. Om vi ska generalisera matchen kan vi säga att ”älgarna” krigade ned Södertälje.

– Spelarna bestämde sig i torsdags så jag är väldigt nöjd med inställningen och otroligt nöjd över segern, sa Torbjörn Gehrke.

Inget är så skönt som att vinna mot regerande SM-guldmedaljören på hemmaplan inför nästan 1 600 åskådare.

Gustav Hansson symboliserade lite av den ”nya” krigarviljan. Han spelade bara 13 minuter, men hans intensiva försvarsspel var en del av segern.

– Det är viktigt att sätta tonen direkt med rätt tuffhet. Nu drog vi på oss lite väl många fouls i början, jag hade bland annat en som var onödig, säger Gustav.

Hur känns det just nu: lättnad eller glädje?

– Bara glädje. Lättnad kände jag efter den första segern mot Norrköping, men i dag är det ren glädje.

11 minuter, 9 poäng och 2 returer. Det är John Pålssons genombrott i siffror.

Gehrke matchade alla tio spelare och det gjorde att han kunde behålla trycket. Jämtlands aggressiva defensiv betalade sig på alla sätt.

Vad sägs om 19 (!) turnovers från Södertälje? Det är en ovanligt hög siffra för att vara från detta metodiska och strukturerade lag. Men det var också ett resultat av Jämtlands intensiva försvarspress.

Andra siffror som imponerar är…

… returmatchen: 36-27 till Gehrkes lag, varav 14-6 i offensiva returer. Blytungt även här och ett bevis på vilket lag som ville mest.

assistmatchen: 23-9 till Jämtland. Nästan osannolikt stora siffror. Davon Bell hade 10 och Jaan Puidet 5 assists. Just den här delen är något som Torbjörn Gehrke trycker mycket på. Hans plan med det här laget är att man ska dela bollen och verkligen spela lagbasket.

Sportens Sanna Svanebo och Fredrik Sjölund strax innan presskonferensen.

Jaan Puidet var återigen grymt bra och nyttig. Alltid i rörelse, alltid energisk och med en intensitet och tuffhet av högsta klass. När Jämtlandsguarden spelar så här håller han helt klart estländsk landslagsklass.

Många ”älgar” klev fram. Bäst var återigen Jaan Puidet. En slitvarg av bästa märke, som sätter exempel med sin enorma vilja. Hans inställning, tuffhet och kampmoral håller absolut högsta klass.

Puidets sätt att spela basket är helt enkelt ett skolboksexempel; något som alla unga knattar bör titta på och ta efter. Estländaren är ett proffs – rakt igenom. Bättre förebild finns inte.

Jordan Semple hade 22+6, samt 3 assists. Mycket nyttig även han. Semple är en speciell spelare. Varken snabb eller särskilt atletisk. Han har heller inget överdrivet vasst skott, men hans smarthet att stå rätt och ”krångla i” bollarna påminner inte så lite om en viss Toni Bizaca.

Toomas Raadik blandade och gav, men hans 14 poäng och 4 returer (3 offensiva) bidrog i hög grad till segern.

Steven Haney satte 20 poäng (8/8 från strafflinjen) och fortsätter att vara ett av lagets bästa vapen.

Davon Bell var minst sagt svajig i skyttet och 7 poäng är återigen för lite från en ledande PG. 10 assists väger förstås upp en del av trubbigheten i skyttet.

Torbjörn Gehrke har fått kritik här och var i början på säsongen. I dag kom revanschen. Hans analys efter Boråsmatchen var klockren och nu kom responsen från spelarna. Gehrke matchade laget bra och vågade till exempel rotera in John Pålsson i en sån viktig match. Resultat: succe.

Till sist: nämnde Pålsson är värd ett fång blåvita rosor med ett brandgult band runt omkring. Jämtlandsfärgerna satt verkligen där de skulle på lagets 20-årige shooting forward. Han lydde i sanning sin coach i kväll: han vågade – och vann.

Pålsson tvekade inte utan sköt från distans – trots tuffa lägen och när matchen stod och vägde. Det betalade sig. 3/6 och totalt 9 poäng.

Det här var helt klart hans genombrott i ligan och inte konstigt att de nära 1 600 åskådarna jublade så högt. Är det något som publiken älskar är det när egenfostrade spelare lyckas.

Då är det kanske läge att sätta punkt för denna gång. Jo, en sak bör vi nämna innan vi släcker lampan. Lika bra som Jämtland Basket spelade – lika imponerande var publiksiffran.

Nästan 1 600 åskådare.

Nästan sensationellt bra med tanke på hur knackigt Gehrkes lag börjat säsongen.

– Jo, men jag tror att publiken förstår hur tufft vi har haft det så här i början av säsongen, förklarar Gustav Hansson.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *