16:04: Köping-Jämtland

Jämtland och Jaan Puidet spelar försvar i segermatchen mot Norrköping. Försvaret kan bli en nyckelfaktor mot Köping.

Köping, med tre spetsiga amerikaner, är dagens uppgift för Jämtland Basket. En synnerligen svår nöt att knäcka. Den kommer sannolikt att kräva samma typ av energi och tuffa attityd som i segermatchen mot Södertälje.

Om vi i korthet analyserar den viktigaste faktorn till den mycket starka insatsen och sedan gissar vad som kommer att avgöra i dag, blir det troligen…

…försvarsspelet.

Just den bit som Torbjörn Gehrke var mest nöjd med senast och den del i spelet som var mest imponerande.

Bloggen försöker minnas tillbaka till en tidigare match då Gehrkes grabbar krigat ned en toppkandidat på det sättet, men går bet.

Den här prestationen var något alldeles extra. Så fylld av vilja, muskler och aggressivitet. Det var faktiskt ett nytt Jämtland vi såg. Spelare som tog kampen ända in i kaklet. Som slajdade i sidled, som spände ut bröstet, som högg på returer och som ofta intog helt rätt positioner på defensiv halva.

Det här bidrog till att ”älgarna” hittade rätt rytm även i offensiven. Det hela blev till en helhet som gav årets i särklass bästa match.

Om Jämtland kan gräva fram samma fysiska tuffhet och vilja även i dag – ja, då finns det förutsättningar till något riktigt bra.

Torbjörn Gehrke vet dock att Köping besitter en mäktig anfallskraft, som måste tämjas.

– Köping har lyckats mycket bra med sina amerikanska värvningar. De spelar så bra ihop och kompletterar varandra. Där har klubben gjort ett väldigt bra jobb.

Blackston, Jackson och Combs är just nu ligans bästa USA-trio. Plussa på med Niklas Larsson och Köping har en kvartett som kan vinna matcher mot precis vilket lag som helst.

Dessa fyra snittar 69 av lagets 87 poäng i snitt. 80 procent. USA-trion tar dessutom 23 av lagets 33 returer i snitt. Fantastiska siffror.

Hur ska Gehrke och hans lag kunna stoppa dem?

Nåväl. Träningsveckan har i alla fall genomförts på ett utmärkt sätt. Den fysiska nivån har varit på den nivå som Gehrke och Buszka vill ha. Gehrke vill dock se att hans lag fortsätter på samma sätt över en längre period innan han kan säga att trendbrottet är här.

Segern mot Södertälje har förstås påverkat hela laget positivt. Det har varit lite som balsam på stukade själar.

– Det är klart att den har betytt mycket. Förväntningarna är höga i år och ur ett självförtroendeperspektiv var segern väldigt viktig. Att vi dessutom kunde prestera en sån maxad insats inför vår hemmapublik var extra skönt. Det har gett oss lite arbetsro.

Jämtland reser de 56 milen med en 10-mannatrupp. Nils Axelsson och Max Tandberg Vall stannar hemma. Ja, Axelsson har faktiskt hoppat av ligatruppen. Den ökade träningsmängden med skola (BG) och SBL-spel är lite för mycket just nu.

Nu får han i lugn och ro samla ny kraft, bygga upp sig och fokusera helt på Jämtland U.

Felix Tandberg fyller den tolfte platsen i truppen. Därför gör Jämtland ingenting mer just nu.

Tandberg Vall har varit krasslig några veckor, men ska förhoppningsvis kunna bränna på för fullt från och med måndag.

– Vi behöver Max på alla sätt. Eftersom ”Gurra” inte är helt återställd i ryggen är Max extra viktig.

Problemet för Gustav Hansson är en nerv. Den går ned i ena benet och påverkar både fysiken och rörelseschemat. Det är orsaken till att 24-åringen inte nått den nivå som vi är vana vid.

Gustav får behandling, men ännu inte svarat fullt ut på denna.

– Jag tycker att ”Guzz” ska få beröm för sitt hjärta att spela med smärta och vilja hjälpa laget igenom den svåra tid som vi ändå har haft, säger Torbjörn Gehrke.

Gustav Hansson har tränat och spelat med viss smärta ända sedan i somras.

Publicerat av

Hans Andersson